Μετράμε 14 μήνες από τότε που ξέσπασε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση. Από την πρώτη στιγμή αναδείχθηκε ως πρωταγωνιστής μια ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων που στηρίχθηκε από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τα συστημικά μμε. Αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες αντιμετωπίστηκαν ως αυθεντίες για την καταπολέμηση του κορωνα-ιού. Κάθε διαφορετική γνώμη πολεμήθηκε με μανία και σε αρκετές περιπτώσεις φιμώθηκε. Αποκορύφωμα αποτέλεσε ένα διάγγελμα του Πρωθυπουργού όπου στοχοποίησε τους διαφωνούντες ως προς την στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τους ως ψεκασμένους.
Σε αυτούς τους 14 μήνες υπήρξε αναστολή ατομικών ελευθεριών, απαγόρευση κυκλοφορίας και ελεύθερης μετακίνησης μέσα στη χώρα, βίαια καταστολή, πρωτοφανής εγκλεισμός, κλείσιμο των επιχειρήσεων, των σχολείων, των εκκλησιών, διάλυση των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλα αυτά, ύστερα από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.
Σήμερα, ύστερα από 14 μήνες έχουμε : σχεδόν 10000 νεκρούς, διαλυμένο σύστημα υγείας, απροσδιόριστο αριθμό θανάτων από άλλα σοβαρά νοσήματα εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος υγείας να τα αντιμετωπίσει, αύξηση των αυτοκτονιών, έξαρση της χρήσης ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών (όπως καταγράφεται από την εξέταση των λυμάτων), μια καταρρέουσα οικονομία, γιγάντωση της ανεργίας, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, διατάραξη της κοινωνικής ομαλότητας , απόγνωση και κατάθλιψη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις ως προς την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Από τις πρώτες μέρες της κρίσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα της ατομικής ευθύνης και πειθαρχίας στα μέτρα (άσχετα αν ο ίδιος και όχι μόνο ήταν απείθαρχος, Πάρνηθα, Ικαρία κλπ). Οι ανεύθυνοι πολίτες τιμωρήθηκαν με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, αφού τα 300 ευρώ για πολλούς αποτελεί κάτι παραπάνω από το μηνιαίο εισόδημά τους. Στην πλειονότητα οι πολίτες τήρησαν πιστά τα μέτρα και ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Αλλά οι πολίτες δεν χάραξαν την στρατηγική της αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, ούτε έλαβαν αποφάσεις. Αυτό το έπραξαν οι ειδικοί επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία.
Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων που περιγράφονται συνοπτικά παραπάνω, υπήρξε παταγώδης αποτυχία και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας. Θα περίμενε ο απλός πολίτης να αναζητηθούν οι ευθύνες και να γίνουν τα αυτονόητα όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντ' αυτού η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία που δίνει ποινική ασυλία στα μέλη της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων. Τους απαλλάσσει από κάθε πιθανή ευθύνη και τους δίνει επιπλέον το δικαίωμα να μην απολογηθούν, σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει ρητά ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
Προφανώς οι μόνοι υπαίτιοι είναι οι πολίτες που δεν φορούσαν σωστά τη μάσκα, η νεολαία που κάνει πάρτι, και μια γριά που πούλαγε ραδίκια.
Η επίμαχη τροπολογία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου