Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ : ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ











Η περιοχή της Καλαμπάκας είναι γνωστή για τα Μετέωρα. Ο γεωλογικός σχηματισμός των βράχων των Μετεώρων είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. Αυτή την μοναδικότητα έρχεται να την συμπληρώσει και η μικρή μοναστική πολιτεία που δημιουργήθηκε στις απρόσιτες κορυφές των βράχων των Μετεώρων. Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν αυτό τον ξεχωριστό τόπο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι λίγα χιλιόμετρα πριν τα Μετέωρα, στην Θεόπετρα, στον επιβλητικό βράχο που δεσπόζει στον κάμπο υπάρχει ένα μοναδικό σπήλαιο που είναι από το σπουδαιότερο της Ελλάδος το δεύτερο πιο σημαντικό της Ευρώπης;

Τι είναι όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα από τις 15000 σπηλαίων που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο;









Το σπήλαιο της Θεόπετρας, είναι το μοναδικό σπήλαιο που βεβαιώνεται η συνεχής ανθρώπινη παρουσία εδώ και 130000 χρόνια.(Μέση Παλαιολιθική Εποχή)
Είναι το μόνο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.).
Η σημαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελλαδικό χώρο να δούμε τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 45000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο. 


Επίσης το αρχαιότερο τεχνικό έργο της Ελλάδας, πιθανόν μάλιστα και του κόσμου, βρίσκεται στο σπήλαιο της Θεόπετρας και μετρά 23.000 έτη. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος που είχε  κατασκευαστεί στην είσοδο του σπηλαίου περιορίζοντας έτσι το άνοιγμά της κατά τα 2/3. Η κατασκευή αυτή- λιθοσωρός για την ακρίβεια- μελετήθηκε και χρονολογήθηκε με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας στο εργαστήριο αρχαιομετρίας του κέντρου «Δημόκριτος». Η ηλικία μάλιστα συμπίπτει απόλυτα με την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής υποδηλώνοντας ότι οι παλαιολιθικοί οικιστές του σπηλαίου είχαν κατασκευάσει αυτό το τείχος στην είσοδό του προκειμένου να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος της εποχής. 



Το 1995 -96 την περίοδο που ανασκάπτονταν ακόμα το είχα επισκεφτεί και γνώρισα από κοντά την κα Κυπαρίσση και την ανασκαφική της ομάδα. Τότε ήταν το σημαντικότερο σπήλαιο που ανασκάπτονταν σε όλη την Ευρώπη. Επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν ή και να βοηθήσουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην επιτυχή έκβαση της ανασκαφής. Μόλις είχε αποχωρήσει μια ομάδα φοιτητών από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο που είχαν έρθει στην Ελλάδα αποκλειστικά για το σπήλαιο. Πριν ολοκληρώσω την ολιγόωρη επίσκεψη  μια δεύτερη ομάδα από πανεπιστήμιο του Ισραήλ έκανε την εμφάνισή της. Αυτές οι επισκέψεις ήταν συχνές και από όλο τον κόσμο .
Εδώ θέλω να αναφερθώ στην προσπάθεια των κατοίκων της Θεόπετρας οι οποίοι κατάφεραν να κρατήσουν τα ευρήματα που προέρχονταν από την ανασκαφή του σπηλαίου στον τόπο τους και δεν άφησαν να μεταφερθούν και να εκθέτονται  στο Μουσείο του Βόλου.
Η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε αφού κτίστηκε μουσείο στο χωριό της Θεόπετρας, που φιλοξενεί τα ευρήματα του σπηλαίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του σπηλαίου διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για να αναδείξει την ανασκαφή και το σπήλαιο το οποίο ύστερα από της εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου είναι προσβάσιμο και από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.




Αν ο δρόμο σας φέρει προς την Καλαμπάκα αξίζει να κάνετε μια στάση στη Θεόπετρα και να επισκεφτείτε το σπήλαιο. Η όλη επίσκεψη δεν θα σας πάρει πάνω από 1 ώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταμειφθείτε και θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο αυτή η μικρή παράκαμψη από τον δρόμο σας.

Ωράριο λειτουργίας: 
08:30-15:00 καθημερινά πλην Δευτέρας. 

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την ιστορία και την ανασκαφή του σπηλαίου μπορείτε να δείτε την συνέντευξη της κας Κυπαρίσση εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου