Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μικρες ιστοριες απο την συγχρονη λαικη μουσικη

ΜΕΡΟΣ  3ο



Το “big-bang”της μουσικής








Σε  αντίθεση με την φυσική και την θεωρία του Hawkins,στην ιστορία μας τα γεγονότα είναι πιο απλά, αλλά εξίσου συναρπαστικά. Όλα συντελέστηκαν το καλοκαίρι του 1954 σε ένα μικρό μουσικό στούντιο-δισκογραφική εταιρία που βρισκόταν στοMemphis και ονομαζόταν SUN RECORDS,ιδιοκτησίας ενός μουσικού παραγωγού ,που οραματιζόταν να δημιουργήσει ένα καινούργιο μουσικό ρεύμα ,που θα συντάραζε τον κόσμο Το όνομα του ήταν SAM PHILIPSPHILIPS πέρναγε ώρες ατέλειωτες στο στούντιο ηχογραφώντας νεαρούς λευκούς αλλά και μαύρους της περιοχής όλοι τους  αγροτόπαιδα που κατέθεταν την μουσική τους άποψη στις μαγνητοταινίες του SAM.Παρακάτω θα αναφερθούμε αυτούς τους νεαρούς.
Το καλοκαίρι του 53 πέρασε το κατώφλι της εταιρίας ο 18χρονος Ελβις για να γράψει ένα αδιάφορο δισκάκι για να το κάνει δώρο στην μητέρα του που είχε τα γενέθλια.Η γραμματέας της sun records Μαριον Κεισκερ σήκωσε το κεφάλι της από τα χαρτιά της και αντίκρισε ένα νεαρό που ζητούσε να γράψει ένα τραγούδι για την μητέρα του. «Τι είδους τραγούδι ; Σαν ποιον τραγουδάς;» τον ρώτησε. «Δεν τραγουδώ σαν κανένα κύρια … ε   δηλαδή τραγουδάω από όλα τα είδη».
Ο Πρίσλεϊ έγραψε το δισκάκι πλήρωσε 4 δολάρια και το πήγε δώρο στην μητέρα του.Η Μάριον όμως κράτησε την κόπια ώστε να την ακούσει ο Σαμ γιατί πίστεψε ότι ο νεαρός είχε κάτι ξεχωριστό στην φωνή του.Ο  Έλβις παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του τριγυρνούσε στην sun records προσπαθώντας να πείσει τον Σαμ για τις ικανότητες του.Ο Σαμ είχε υποψιαστεί ότι κάτι  κρύβονταν  στην φωνή του, κάτι καινούργιο ,που δεν μπορούσε όμως να το βρει ,αλλά δεν θα το άφηνε και να χαθεί .Ήταν 5 Ιουλίου του 54 όταν μετά  από εξαντλητικές μα αποτυχημένες πρόβες ο Σαμ ήταν έτοιμος να πει στον Έλβις και στους δυο μουσικούς που προσπαθούσαν μαζί του,τον κιθαρίστα  SCOTTY MOORE και τον κοντραμπασιστα BILL BLACK,να τα μαζεύουν γιατί είχε περάσει η ώρα  Αλλά ας μας τα πει καλλίτερα ο Σκοτυ Μουρ: «Κάναμε ένα διάλειμμα για κόκα κόλα και καφέ και εντελώς ξαφνικά ο Έλβις αρχίζει να τραγουδάει,χοροπηδωντας δεξιά αριστερά και κάνοντας σαν τρελαμένος. Τότε ο Μπιλ αρπάζει το μπάσο και αρχίζει και αυτός,και μετά αρχίζω και εγώ να παίζω μαζί τους.Ο Σαμ νομίζω είχε ανοικτή την πόρτα της κονσόλας και κάτι έκανε και με το που μας άκουσε πετάχτηκε και φώναξε: «τι είναι αυτό που κάνετε; Κάντε το πάλι». Το τραγούδι που έπαιζαν ήταν το THATS ALL RIGHT MAMA ένα  blue του 46 που το είχε γράψει o ARTHUR “big boyGRUDUP. Ο Σαμ είχε ανακαλύψει αυτό που κρυβόταν τόσο καιρο. Ο  Σαμ  ήταν ένας λευκός που λάτρευε τα ρυθμ εντ μλουζ και στην εταιρεία του είχαν ηχογραφήσει πολλοί μαύροι καλλιτέχνες όπως Ο BB KING,HOWLING WOLFLITTLEMILTON,RUFUS THOMAS CLARA THOMASκ.α. Aλλα το όνειρο του ήταν να ανακαλύψει ένα μεγάλο καλλιτέχνη που η φωνή του  να γκρέμιζε τις προκαταλήψεις και να έκανε ένα μεγάλο μουσικό άλμα.Ήθελε να βρει έναν λευκό να τραγουδάει τα blues….και τα κατάφερε
ανακάλυψη του Σαμ δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα.

sun records photo



ELVIS PRESLEY BILL BLACK SCOTTY MOORE SAM PHILIPS


Η ετικετα του πρωτου rocknroll δισκου 
Β-SIDE :BLUE MOON OF KENTUCKY








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου