Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μικρές ιστορίες της σύγχρονης λαϊκής μουσικής



ΜΕΡΟΣ 1ο




Έχοντας πλέον,αρκετό ελεύθερο χρόνο αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με την μουσική που αγαπώ και να μοιράσω μερικά ιστορικά φιλμάκια που πρωταγωνιστούν αυτοί που άλλαξαν την μουσική του δευτέρου μισού του εικοστού αιώνα.Ειδικότερα,θα ασχοληθώ με τις ζωντανές εμφανίσεις γιατί κατά την γνώμη μου αναδεικνύουν τις μουσικές μα και τις "θεατρικές ικανότητες"του καλλιτέχνη,οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μουσικής κουλτούρας.
Ο ορισμός της λαϊκής μουσικής  ειδικά όταν πρόκειται  για την μουσική της Δύσης καθίσταται εν μέρει προβληματικός γιατί περικλείει αυτό που ονομάζεται ,popular ή pop,αλλά και rock,rock'n'roll ,blues,soul,r'n'b,funk,country,bluegrass,κ.α.
Βασικά επειδή δεν είμαι μουσικολόγος,όπως και οι περισσότεροι που θα διαβάσουν τα άρθρα, θα κλείσω το θέμα της ονοματολογίας λέγοντας οτι όλα τα παραπάνω αποτελούν είδη λαϊκής μουσικής.Χωρίς να πέσω στην παγίδα της μουσικής θεωρίας θα πω απλά ότι η βασική δομή όλων των παραπάνω ειδών βασίζεται  συνήθως  σε τρία ακόρντα μια μελωδία που λέγεται riff και αποτελείται από μερικά μουσικά μέτρα και ενδιάμεσες μικρές μουσικές φράσεις των τριών τεσσάρων μέτρων που ονομάζονται licks.Όλα αυτά δένουν με τα φωνητικά και όταν υπάρχουν ικανοί μουσικοί προστίθενται και solo οργάνων ανάμεσα στα κομπλέ και τα ρεφρέν των τραγουδιών.Ελπίζω να μην κούρασα με αυτή την μικρή περιγραφή που την θεωρώ απαραίτητη για την κατανόηση όλων αυτών που θα ακούσουμε και θα δούμε παρακάτω.Το πρώτο μέρος λοιπόν είναι αφιερωμένο στον"ΒΑΣΙΛΙΑ" ,όπως κωδικά τον αποκαλούν οι θαυμαστές του,τον ELVIS PRESLEY.
Για τον  PRESLEY δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις .Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι  η αμηχανία που ενιωθε επί της σκηνης, που ειχε σαν  αποτελεσμα να κουνα νευρικα το αριστερο του ποδι.Αυτη η νευρικη κινηση εγινε το σημα κατατεθεν του rock'n'roll και ενσωματωθηκε σε ολες τις χορευτικες του φιγουρες.
Τελος τα παρακατω ασπρομαυρα φιλμακια ειναι ιστορικα για δυο λογους α)επειδη ειναι από την πρωτη και πιο ατοφια περιοδο ροκ ν ρολλ του elvis δηλ. πριν παει στρατιωτης,και β)γιατι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΑ.Δηλ. τον δειχνουν ολοκληρο!!να χορευει!!!Λιγο αργοτερα θεωρηθηκε οτι το κουνημα των γοφων ηταν προκληση για τα ηθη της Aμερικανικης κοινωνιας και γιαυτο στις πιο γνωστες του εμφανισεις των δειχνουν απο την μεση και πανω.

Το εγχρωμο φιλμ που ειναι και μεγαλης διαρκειας με τιτλο ELVIS PRESLEY '68 COMEBACK θεωρειται οτι καλυτερο εχει κινηματογραφηθει απο τον elvis,και πως να μην ηταν οταν ξεκιναει με το περιφημο ¨ΑΝ ΖΗΤΑΣ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΡΟΣ"
υ.γ. επειδη ακομα ειμαι αρχαριος υπαρχει μια πιθανοτητα τα βιντεο να μην ανοιγουν απευθειας αλλα να χρειαζονται δεξι κλικ πανω στην διευθυνση ,αντιγραφη και επικολληση στην μπαρα αναζητησης στο you tube.Eυχαριστω για την κατανοηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου