Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ORNETTE COLEMAN : Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ FREE JAZZ

 







Η ηχογράφηση "The Shape of Jazz to Come" του Ornette Coleman θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και πρωτοποριακές ηχογραφήσεις στην ιστορία της τζαζ. Κυκλοφόρησε το 1959 και αναδείχθηκε ως ένας από τους πρώτους πραγματικά αυτονομούμενους δίσκους της ελεύθερης τζαζ.

 

Ο Ornette Coleman, μαζί με το συγκρότημά του που περιλάμβανε τον Don Cherry στην τρομπέτα, τον Charlie Haden στο μπάσο και τον Billy Higgins στα τύμπανα, παρουσίασαν μια ολοκληρωτικά νέα προσέγγιση στην αυτοσχεδιαστική τζαζ. Ο Coleman και η ομάδα του αποφάσισαν να απορρίψουν τους συμβατικούς κανόνες της τζαζ, όπως τις συγχορδίες και τα θέματα, και αντ' αυτού επικεντρώθηκαν στην αυτοέκφραση και την αυτονομία του κάθε μουσικού. Η χρήση της ατονικής (αντίθετης προς την αρμονική) προσέγγισης, ελεύθερων αυτοσχεδιασμών και απουσία προκαθορισμένων μελωδικών και ρυθμικών προτύπων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ρεύματος που γεννήθηκε από αυτή την μνημειώδη ηχογράφηση, που προκάλεσε σάλο στον μουσικό κόσμο και δίχασε τη κοινότητα των τζαζ. Ορισμένοι αποθέωσαν τον πρωτοποριακό ήχο και την αυθεντικότητα του, ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν για "αναρχία" και "αταξία" στη μουσική. Παρ' όλα αυτά, η επίδραση του "The Shape of Jazz to Come" ήταν μεγάλη και επηρέασε αρκετούς μουσικούς και συνθέτες.

 

Ο Ornette  Coleman αναδείχθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 ως ένας πρωτοπόρος της ελεύθερης τζαζ, προσφέροντας νέες ιδέες και προσεγγίσεις στη μουσική. Η ατονική προσέγγισή του, οι ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί και η απουσία συμβατικών δομών και προτύπων αποτέλεσαν πρωτοφανή και ανατρεπτική προσέγγιση για την εποχή.

 

Οι μουσικές του δημιουργίες επηρέασαν αμέτρητους μουσικούς και μουσικές κατευθύνσεις. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της ελεύθερης τζαζ, της αβανγκάρντ τζαζ και της αφρο-αμερικανικής μουσικής γενικότερα είναι αναντικατάστατη.

Ο Coleman θεωρείται πλέον, ως ένας από τους μεγάλους καινοτόμους του είδους και η παρουσία του έχει αναμφίβολα αφήσει ένα διαχρονικό αποτύπωμα στην ιστορία της τζαζ και της μουσικής γενικότερα. Η προσέγγισή του συνεχίζει να εμπνέει νέους μουσικούς και να διαμορφώνει την εξέλιξη της μουσικής σήμερα. 


https://youtu.be/Cpf99MZQhIM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου