Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ




Αποτέλεσμα εικόνας για διαπόντια νησιά χαρτης








Ζούμε σε μια περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου με μεγάλη πλέον γεωστρατηγική σημασία λόγω των αγωγών φυσικού αερίου που θα περάσουν από την περιοχή και των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου που βρίσκονται στο Ιόνιο και στην περιοχή της Ηπείρου. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος η κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται είναι ρευστή και ανησυχητική. Ένα από αυτά τα σημάδια ανησυχίας είναι οι δηλώσεις που έρχονται, όχι τυχαία, στη δημοσιότητα για την αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Αν
εξετάσει κάποιος  την ιστορία και την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εύκολα μπορεί να μαντέψει τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα και στην περιοχή των Βαλκανίων. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι για την νομή και τον έλεγχο της περιοχής έχουν αρχίσει και οικοδομούν το κατάλληλο περιβάλλον. Το μεγάλο στοίχημα, διακύβευμα το λένε τώρα, είναι να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχουν δρομολογήσει χωρίς να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από τους λαούς που διαβιούν στις περιοχές ενδιαφέροντος. Η συμφωνία των Πρεσπών ανήκει σε αυτό το πλαίσιο και όπως φαίνεται οι Έλληνες την έχουν σχεδόν αποδεχτεί χωρίς μεγάλες αντιδράσεις , ικανές για να ακυρώσουν τα σχέδια των Αμερικανών και των ντόπιων τοποτηρητών τους.
Πριν λοιπόν κλείσει το θέμα με τα Σκόπια που πλέον θα ονομάζονται Μακεδονία, ανοίγει ένα νέο θέμα με την Αλβανία. Ανάμεσα στα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι και η χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Το μεγάλο αγκάθι, πέρα από την δεδομένη υποχωρητικότητα σε βαθμό δουλικότητας των ανθρώπων που εκπροσωπούν την Ελλάδα, βρίσκεται στα ύδατα που αποτελούν το θαλάσσιο χώρο μιας συστάδας 11 νησιών που είναι άγνωστα στους περισσότερους Έλληνες και ονομάζονται Διαπόντια Νησιά. Τα Διαπόντια νησιά (ή Νήσοι Οθωνοί) ειναι λοιπόν ένα σύμπλεγμα, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ από αυτήν αποτελούμενα από το νησί Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας (392 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011), την Ερεικούσσα, το βορειότερο σημείο των Επτανήσων (496 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011) και το Μαθράκι (329 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011).: και τις ακατοίκητες νησίδες:ΔιάκοποΔιάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ (ή Βάρκα), Όστρακο, Πλάκα (ή Άγκυρα), την Πλατειά και η Τραχειά (ή Τραχιά). Το νησί Σάσων, δυτικά της Αλβανίας, θεωρούνταν ως μέρος των Διαποντίων νήσων.Οι ελληνικές κυβερνήσεις φρόντισαν να κάνουν αυτά τα νησιά αόρατα για την πλειοψηφία των Ελλήνων και φυσικά τελείως  ακατάλληλα για μόνιμη εγκατάσταση. Ο λόγος πλέον είναι προφανής. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποσιωπηθεί η στρατηγική τους σημασία εν όψη των ανακατατάξεων στην περιοχή.
Έτσι με μεγάλη λύπη διάβασα σε πολλά ειδησεογραφικούς ιστότοπους την εξής είδηση, την οποία σας μεταφέρω για να αντιληφθείτε τη μεθόδευση ερήμωσης ενός τόπου.

Μπορεί σήμερα να ήχησαν τα κουδούνια στα σχολεία όλης της χώρας, όμως στα Διαπόντια Νησιά, στο δαντελωτό βορειοδυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, οι πόρτες των δημοτικών σχολείων παρέμειναν κλειστές, ως φαντάσματα μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά δεν ξεχύθηκαν στους δρόμους, οι παπάδες δεν έκαναν αγιασμούς και τα θρανία έμεινα κενά.

«Δεν έχουμε πλέον παιδιά στα Διαπόντια Νησιά. Είναι τόπος γερόντων» λέει πικραμένη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Νόνη Μάστορα.
Όπως εξηγεί, «οι ακατάλληλες υποδομές και ο πλήρης συγκοινωνιακός θαλάσσιος αποκλεισμός των Διαποντίων Νήσων, οδήγησε και τις ελάχιστες εναπομείναντες οικογένειες με παιδιά που ζούσαν στα τρία αυτά νησιά να εγκαταλείψουν το τόπο τους και να μετοικήσουν στην Κέρκυρα ή σε άλλους τόπους».
«Δεν φταίνε τα σχολεία που έμειναν κλειστά, δεν φταίνε οι οικογένειες που άφησαν την πατρίδα τους.Φταίνε οι πολιτικές που ασκήθηκαν και ερήμωσαν τα νησιά μας. Φταίει το κάθε αρμόδιο υπουργείο, φταίει ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας που ακόμη δεν προέβη στον καθαρισμό του λιμένα του Αγίου Στεφάνου» καταγγέλλει η ίδια.
Το τελευταίο κουδούνι που χτύπησε στα Διαπόντια Νησιά ήταν του Δημοτικού Σχολείου Ερείκουσας, που μετά από 100 χρόνια λειτουργίας «σίγησε» και αυτό τον περυσινό χειμώνα.
«Ο κώδωνας του κινδύνου της απόλυτης εγκατάλειψης των νησιών μας δεν ήταν απόλυτα ηχηρός για να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τελευταίο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας μας να παραμείνει ζωντανό» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μάστορα.
Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκι έχουν αποκλειστεί ήδη από τον Ιούλιο με το τελευταίο καράβι, τον «Αλέξανδρο», μετά από μηχανική βλάβη, να είναι ακόμα δεμένο στο λιμάνι, και να θεωρείται «έκπτωτο» του διαγωνισμού που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας- Διαπόντιων Νησιών, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κέρκυρας.
Μία γραμμή που δεν κέρδισε τελικά το ενδιαφέρον κανενός πλοιοκτήτη, με αποτέλεσμα τα νησιά να μείνουν «χωρίς ζωή» αυτήν τη νέα σχολική χρονιά, με την κατάσταση να βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς δεν μπορεί να γίνει μερικές φορές ούτε ανεφοδιασμός των συγκεκριμένων νησιών με προϊόντα.
Ο μοναδικός -πλέον- τρόπος μετάβασης στα Διαπόντια Νησιά και επιστροφής από αυτά είναι ένα μικρό πλοιάριο που μπορεί να εξυπηρετήσει ελάχιστα άτομα.
Το 2016 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επισκεφθεί τα Δαπόντια νησιά εγκαινιάζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού πληθυσμού σ' αυτά. μαθητές. Σύμφωνα με δήλωσή του τότε τόνισε τα εξής: «το υπουργείο Εθνικής Αμύνης το ελάχιστο που οφείλει να προσφέρει σε όλους τους νησιώτες που φυλούν τις Θερμοπύλες- γιατί η παρουσία στο νησί πληθυσμού, που με δύσκολες συνθήκες μένουν το χειμώνα, έχει να κάνει με την ίδια υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Αποφασίσαμε πέραν του στρατιωτικού γιατρού που θα έρθει στην Ερείκουσα και θα καλύπτει και το Μαθράκι να εξασφαλίσουμε τα έξοδα διαβίωσης για δυο πολύτεκνες οικογένειες με άνεργους γονείς που θα αποφασίσουν να έρθουν και να μείνουν στο νησί. Σε αυτή την οικονομική κρίση, πάρα πολλές οικογένειες να δουν ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που δεν είναι η Ελλάδα των μεγάλων πόλεων και της ανεργίας, αλλά μια Ελλάδα που υπάρχει ακόμα το χαμόγελο».
«Στόχος είναι να βοηθήσουμε να διατηρηθούν τα ελληνικά σχολεία με την ελληνική σημαία, να γυρίσουν πίσω οι οικογένειες οι ελληνικές»

Τι συνέβη από το 2016 μέχρι σήμερα; Τι άλλαξε στα σχέδια του υπουργείου;
Θεωρώ ότι όλοι μπορείτε να μαντέψετε ή να απαντήσετε στις ερωτήσεις.

πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου