Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ









Περπατώντας σε ένα σταθμό του Μετρό προκειμένου να πάρω το τρένο για να κατέβω στο Κέντρο, είδα με έκπληξη ανάμεσα στις διάφορες διαφημιστικές αφίσες που ενημέρωναν το κοινό για τις επικείμενες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις διαφόρων  θιάσων και μουσικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε περιοδεία, μια διαφημιστική αφίσα τελείως διαφορετική. Τόσο διαφορετική που με έκανε να σταθώ και να την φωτογραφίσω. Είναι η φωτογραφία που βλέπετε στην κορφή.



Η αφίσα είχε μια αγιογραφία όπου απεικονίζονταν η Αγία Ελένη κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό και η οποία συνοδεύονταν από ένα κείμενο που πληροφορούσε τον εποχούμενο χρήστη του Μετρό ότι τα οστά της Αγίας μαζί με ένα κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο είχαν μεταφερθεί από τον ναό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω , όπου εκτίθονταν σε ιερό προσκύνημα. Μάλιστα η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος, που όπως αντιλαμβάνομαι ήταν η υπεύθυνη για το γεγονός, πληροφορούσε τους πιστούς ότι θα τελούνταν και τρεις Ιερές Αγρύπνιες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στο τέλος του κειμένου προέτρεπε διακριτικά τους πιστούς να φέρουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Παρατηρώντας την αφίσα διαπίστωσα ότι η φιλοσοφία του τρόπου προβολής του γεγονότος δεν ξεχώριζε από αυτόν των αφισών που διαφημίζουν συναυλίες συγκροτημάτων ή θεατρικών παραγωγών και δη φιλανθρωπικών όπου το κοινό αντί εισιτηρίου προσφέρει κατά την είσοδο τρόφιμα και φάρμακα για διάφορες δοκιμαζόμενες από την κρίση κοινωνικές ομάδες. 
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για αυτό το- αν μη τι άλλο -αξιοπερίεργο γεγονός, που φέρνει στο νου σκηνές από τον σκοτεινό Μεσαίωνα είδα με έκπληξη φωτογραφίες που δεν συνάδουν ούτε με την  σύγχρονη εποχή αλλά και ούτε με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Πληροφορήθηκα από την ειδησεογραφία ότι το σκήνωμα, έτυχε υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Μάλιστα κατά την τελετή παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε μια δήλωση που προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο αφού προσπαθεί να παντρέψει και να δώσει συνέχεια σε ανόμοια πράγματα (για να το πω ήπια).
«Η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα σ' αυτήν την κορυφαία ιερή τελετή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του θρησκευτικού προσκυνήματος και αναδεικνύει τις ρίζες αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.
Κλείνοντας οριστικά την σκοτεινή περίοδο των Διωγμών και ανοίγοντας, μέσ' από την διακήρυξη της ανεξιθρησκίας, τον δρόμο για την επί ίσοις όροις διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού. Στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ' έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο»




Στο ίδιο πνεύμα και εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας
«Το γεγονός αυτό καθαυτό αναδεικνύει την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη  μπορεί πραγματικά να υπηρετεί τους λαούς της και να διακονεί τον άνθρωπο μόνο εάν τα θεμέλια της εξακολουθούν να είναι η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και ο Χριστιανισμός. Μακριά από τις χριστιανικές ρίζες της δεν είναι η Ευρώπη που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της , δηλαδή η Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης”. 





Τι άλλο να προσθέσω... Σαν Έλληνες δεχόμαστε άλλη μια επίθεση πνευματικής υφής. Από την μία έχουμε τα περιοδεύοντα ιερά λείψανα. Από την άλλη η ισλαμική μαντήλα και τέλος το φασισμό του πολιτικά ορθού. Άντε να δω πότε οι Έλληνες θα αρπάξουν μια βρεγμένη σανίδα και θα τους στείλουν όλους από εκεί που ήρθαν...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου