Σάλος έχει προκληθεί με την ανακοίνωση της πραγματοποίησης επίδειξης μόδας στον Ιερό (;) Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, από γνωστό Οίκο υψηλής ραπτικής. Το αίτημα του Οίκου έγινε γνωστό στις 23 Απριλίου 2021. Τότε μια αμήχανη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ρίχνοντας το βάρος της τελικής απόφασης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περισσότερο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Παράλληλα τα "πέτσινα" (σ.σ. ο νοών νοείτω) διατυμπάνιζαν οτι πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, κάτι που δεν επιβεβαιώνονταν από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.
«Στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμένα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τον Ναό του Δία, στη Νεμέα. Άλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Τελικά κρίνοντας από τα γεγονότα, η "δουλειά" έκλεισε λίγες μέρες αργότερα και χθες βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση. Να σημειωθεί εδώ, οτι λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2020 ειχε πέσει τσιμέντο επί του Ιερού (;) Βράχου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άνετος διάδρομος. Συμπτωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πασαρέλα, θα σημείωνε κάποιος φιλύποπτος. Που να περπατάνε τα κορίτσια με τα ψηλοτάκουνα ανάμεσα στα κατσάβραχα...
Ο λόγος όμως που γράφω αυτό το άρθρο δεν είναι η επίδειξη μόδας, αλλά κάτι βαθύτερο. Η ασέβεια των νεοελλήνων απέναντι στην Ιστορία τους. Αυτή η ασέβεια, χαρακτηριστικό μεγάλης κοινωνικής παρακμής, οδήγησε στη βεβήλωση του Ιερού Βράχου. Για πολλούς ο Ιερός Βράχος είναι ένα κατσάβραχο που μπορεί να φέρει χρήμα και τίποτε άλλο. Πολλοί μάλιστα χαίρονται, γιατί η "επίδειξη", που πηδάει τα ιερά και τα όσια μια φυλής, θα ...κάνει γνωστή τη χώρα και θα φέρει τουρίστες. Ναι το διαδίκτυο είναι γεμάτο από σχόλια τέτοιας φιλοσοφίας. Οι φωνές που εναντιώνονται είναι υποκριτικές, από ανθρώπους που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Αυτές οι φωνές δεν υπήρξαν όταν καθημερινά και διαχρονικά βιάζεται η κληρονομιά και η ιστορία μας. Δεν υπήρξαν όταν κάποιοι απεργοί βεβήλωσαν με τη συμπεριφορά τους το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη( απ' οπου και η φωτογραφία στην κορφή). Δεν υπήρξαν όταν σημαντικοί και Ιεροί Αρχαιολογικοί χώροι χρησιμοποιούνται για παγκόσμια οικονομικά φόρουμ που δεν έχουν καμμία σχέση με τη συμβολικότητα του τόπου. Τα παραδείγματα πολλά και το συμπέρασμα ένα.
Οι επιλογές μας έφεραν την πραγματικότητα που βιώνουμε. Μια πραγματικότητα που θα γίνεται όλο και πιο εφιαλτική αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την πλειονότητα, που γαλουχήθηκε δεκαετίες τώρα από αμόρφωτους και κυνικούς πολιτικούς που είχαν και έχουν ως αρχή το: έλα μωρέ...δε βαριέσαι; Τσιμέντο να γίνει...
υ.γ. ακολουθούν λιγα δείγματα για το πως αντιλαμβανόται κάποιο την πολιτιστική κληρονομιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου