Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ (ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ)

 





Τις τελευταίες μέρες μια δήλωση από ένα απόσπασμα μιας συνέντευξης του Πάνου Λασκαρίδη, έχει συγκλονίσει τους ανυποσπίαστους  Έλληνες  πολίτες που δεκαετίες ολόκληρες έχουν γαλουχηθεί με συγκεκριμένους μύθους και κοινωνικά πρότυπα,τα οποία  έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημερινή κοινωνική παρακμή που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά.Εξαιτίας αυτής της δήλωσης Λακαρίδη, θυμήθηκα μια άλλη δήλωση που έγινε πριν 77 χρόνια.

Αποφάσισα να παραθέσω και τις δυο  αυτές δηλώσεις λέγοντας λιγα λόγια για αυτούς που τις εκστόμισαν, αφενός για να κάνετε τις συγκρίσεις και να βγάλετε τα προσωπικά σας συμπεράσματα και αφετέρου να δικαιολογήσω τον τίτλο του άρθρου. 

Η ΜΙΑ δήλωση είναι απόσπασμα από μια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1944 στην πλατεία της Λαμίας από τον Αρη  Βελουχιώτη.  Ο Βελουχιώτης για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Έχει κατηγορηθεί από τους εχθρούς του,για σφαγές, για προδοσία, για σύσταση συμμορίας, για τρομοκρατία, χωρίς επαρκή στοιχεία. Ιστορικά του χρεώνεται η δημιουργία του μεγαλύτερου αντάρτικου στρατού κατά την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής σε όλη τη κατεχόμενη Ευρώπη. Έναν στρατό που δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν στα ελληνικά βουνά της Ρούμελης και απαρτίζονταν από χιλιάδες απλούς λαικούς καθημερινούς ανθρώπους της ελληνικής επαρχίας. Ο Βελουχιώτης είχε τραγικό τέλος λιγους μήνες μετά τον περίφημο λόγο της Λαμίας. Αυτοκτόνησε κυνηγημένος, στην Μεσούντα της Άρτας, αφού τον είχαν αποκυρήξει οι φίλοι του και τον είχαν επικηρύξει οι εχθροί του. Το κεφάλι του κρέμονταν επί 2 μέρες σε φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων για παραδειγματισμό, από τους διώκτες του.



Ας δούμε τι είπε :

"Μας κατηγορούν (σ.σ εννοεί τους κεφαλαιοκράτες)ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.
Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε."

Πριν λίγες μέρες ο Πάνος Λασκαρίδης πλοιοκτήτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστες, προεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) και μέλος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εθνικός ευεργέτης, επίτιμος υποναυαρχος του Π.Ν., επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημιου του Πειραιά, πολυπράγμων επιχειρηματικά σε ναυτιλία , αλιεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καζίνα, κλπ. έδωσε μια συνέντευξη κατά την οποία επιβεβαίωσε αυτά που είχε πει για τους κεφαλαιοκράτες ο Βελουχιώτης πριν 77 χρόνια. Ουσιαστικά τον δικαίωσε.

Η δήλωση Λασκαρίδη αποτελεί μνημείο ρεαλισμού, κυνισμού και απαξίωσης κάθε θεσμού στην Ελλάδα. Ο Λασκαρίδης και οι όμοιοι του, οι οποίου μπορούν να χέσουν ακόμα και τον πρωθυπουργό και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν γιατί απλά το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα ούτε υπακούει σε κάποιο κοινωνικό ή ηθικό ηθικό δίκαιο δεν πιστεύει σε κρατικές οντότητες και διεθνείς οργανισμούς.

Η δήλωση του εθνικού ευεργέτη Λασκαρίδη σε Πορτογάλους δημοσιογράφους των Reporters United :

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».



Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα και έχουν όρεξη να διαβάσουν και να παρακολουθήσουν:










 4 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου