Στην προμετωπίδα του ναού του Απόλλωνα που βρίσκονταν στο μαντείο των Δελφών ήταν γραμμένα τρία αποφθέγματα που αποτελούν την πολυθρύλητη τριάδα προσταγμάτων, εκπληκτικά συμπυκνωμένης σοφίας.
Μια πανανθρώπινη κληρονομιά, προσφορά του ελληνικού πνεύματος. Οποιος ακολουθήσει αυτά τα προστάγματα θεωρώ ότι δεν πρόκειται να πάρει λάθος δρόμο στη ζωή του :
Μηδέν άγαν (τίποτα το υπερβολικό)
Γνώθει σαυτόν (γνωρισε τον εαυτό σου)
Εγγύα παρά δ' άττα (η βεβαιότητα οδηγεί στην καταστροφή)
Για τα δύο πρώτα δεν έχω να προσθέσω τίποτα , πέραν της μετάφρασης, αφού έχουν αναλυθεί και ερμηνευθεί διεξοδικά από χιλιάδες ανά τους αιώνες.
Θα σταθώ στο τρίτο, που παραδόξως λίγοι αναφέρονται και ελάχιστοι γνωρίζουν.
Πατέρας του εν λόγω αποφθέγματος θεωρείται με σχετική βεβαιότητα ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος.
Ας δούμε την πιστή μετάφραση (μιας και παραπάνω υπάρχει η ελεύθερη μετάφραση στα νεοελληνικά).
"Εγγύα" είναι λοιπόν οι εγγυήσεις, οι διαβεβαιώσεις, αλλά και οι βεβαιότητες, τα αποδεκτά ως δεδομένα. "Άττα" είναι η δωρική μορφή του ονόματος της Άττης, της θεότητας της παραφροσύνης που κυριεύει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην καταστροφή. "Παρά" σημαίνει δίπλα, αντάμα, μαζί.
"Η εγγύηση δίπλα στην καταστροφή"
Με σχετική ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι το απόφθεγμα αυτό μας προειδοποιεί για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουμε όταν εφησυχάζουμε θεωρώντας τα πάντα γύρω μας δεδομένα (εγγυημένα).
Ο άνθρωπος που δεν είναι προετοιμασμένος για την αλλαγή, για την ξαφνική ανατροπή,που αδυνατεί να αντιληφθεί τα δεδομένα μιας νέας κατάστασης,είναι ανίκανος να προσαρμοστεί και να προχωρήσει με βάση τα νέα δεδομένα, οδηγούμενος στην παραφροσύνη και την καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου