Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Ο κ.ΠΡΕΣΒΗΣ






Image result for προτεκτορατο









Μετά από μια περίοδο μεγάλης σιωπής επανέρχομαι. Νομίζω ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και θα ήθελα κάπου να καταγραφεί η μαρτυρία μου. Αιτία του σημερινού άρθρου είναι η συνέντευξη- διάγγελμα του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, στο γνωστό -his Master Voice (η Φωνή του Αφέντη)- ραδιοτηλεοπτικό κανάλι. Περιέργως μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κανένα ολοκληρωμένο σχόλιο για αυτήν από τους κατ' άλλα λαλίστατους δημοσιογράφους. Κατά την άποψή μου αυτή η συνέντευξη ήταν το σημαντικότερο γεγονός των ημερών, γιατί ουσιαστικά περιείχε την θέση των ΗΠΑ επί σχεδόν όλων των ζητημάτων που εμπλεκόμαστε.Την έχω διαβάσει 2-3 φορές και δεν έχω παρά να ξεχωρίσω το ξεκάθαρο ιμπεριαλιστικό του πνεύμα ή όπως αλλιώς θα έλεγα το δόγμα της ισχύος ,που πρώτος περιέγραψε ο Θουκυδίδης στην Ιστορία με την σφαγή των Μιλίων από τους Αθηναίους.

Ο κύριος Πρέσβης υπήρξε κατατοπιστικός ,ρεαλιστής και αποκαλυπτικός κατά την συνέντευξή του. Στήριξε τον Νίμιτς ως διαπραγματευτή, την κυβέρνηση Τσίπρα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην αναγκαιότητα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων (βλ. και Σκόπια) στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, περιέγραψε το ασταθές και εύφλεκτο περιβάλλον που υπάρχει γύρω από την Ελλάδα, σκιαγράφησε ποιος είναι ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας τον οποίο ρόλο τον χαρακτήρισε με την λέξη "μεντεσές" της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης.Τόνισε το σημαντικότατο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που μας προστατεύουν από την επιθετικότητα του Τούρκου και μας συμβούλεψε να μη κάνουμε αναχαιτίσεις που καταλήγουν σε κλειστές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο γιατί σε περίπτωση "ατυχήματος"δεν θα λάβουν μέρος με ότι αυτό συνεπάγεται. Τόνισε πόσο καλά συνεργάζεται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με αυτή του ΝΑΤΟ ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα με τους γείτονες, πως κινείται η ελληνική διπλωματία προς την ίδια κατεύθυνση και πως ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει την αναγκαιότητα της παρουσίας της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Έκανε μια έμμεση αναφορά για το Ανατολικό Αιγαίο και την ανάγκη αγαστής συνεργασίας με την Τουρκία στην περιοχή αυτή. Έδωσε την εντύπωση ότι η πειθήνια ηγεσία της Ελλάδας σύρεται σε συνεκμετάλλευση της περιοχής για αυτό πρέπει να σταματήσουν οι αναχαιτίσεις δηλ.ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.Μίλησε αινιγματικά για την Ελληνική Δημοκρατία και την χαρακτήρισε ως το μοναδικό όπλο που έχουμε για να σταθούμε όρθιοι στην περιοχή. Μια δήλωση που πραγματικά είναι πολύ σκοτεινή και με πολλά ερωτηματικά. Τόνισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα στην Ε.Ε. και κάτω από στενή επιτροπεία. Για να μη μακρηγορώ μίλησε για τα πάντα. Επειδή μπορεί τα παραπάνω γραφόμενα να φαίνονται σε κάποιους υπερβολικά ,θα αναλύσω την συνέντευξη ερώτηση ερώτηση για να μην έχει κανείς απορία για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Πάρτε βαθιά ανάσα και απολαύστε ... (ο σύνδεσμος που περιέχει ολόκληρη την συνέντευξη δίνεται στο τέλος.Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου)

Για το αν είναι αισιόδοξος ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα φτάσουν σε ένα κοινό αποτέλεσμα
Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω αυτό τώρα είναι με το να μην πω τίποτε άλλο. Επομένως δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη, ούτε θα αναλύσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε, ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας. 
Εξέφρασε τη στήριξή του στον Νίμιτς προσθέτοντας πως «ο καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν τη διπλωματία αυτή την ώρα είναι αφήνοντας τη διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς εξωτερικούς παράγοντες». 
Για το αν υπάρχει σχέδιο Β για την ΠΓΔΜ σε περίπτωση μη λύσης ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «έχω μάθει πως ένας διπλωμάτης, ειδικά ένας Αμερικανός πρέσβης, με το να απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, δεν βοηθά, ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας. Και θα επιμείνω στην στήριξή μας στον Νίμιτς».


Η Αμερική λοιπόν που στηρίζει τον Νίμιτς, αποδέχεται την επιλογή που έχει κάνει για το όνομα. Άρα ο όρος Μακεδονία θα περιέχεται οπωσδήποτε. Επίσης οι ΗΠΑ δίνουν ένα περιθώριο μερικών εβδομάδων για εξεύρεση λύσης. Όσο για την περίπτωση μη λύσης η σιωπή μόνο προβληματισμό δημιουργεί...

Για την περαιτέρω ανάμειξη της Ρωσίας στα Βαλκάνια και αν οι ΗΠΑ ανησυχούν 
«Θα αφήσω στην άκρη για λίγο το θέμα του ονόματος. Και ας συζητήσουμε λίγο πιο ανοιχτά για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ερώτησή σας. Είχαμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο, Πενς, που ήταν επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η θέση μας για την Ελλάδα είναι ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή αλλά θεωρώ ότι μια από τις πολυπλοκότητες των σχέσεων γειτονίας της Ελλάδας, σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια. Κι εδώ οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά. Και οι δυο κυβερνήσεις μας πιστεύουν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Και οι δυο πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι χώρες πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι όλες αυτές οι χώρες, αν το επιλέξουν, μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα, το ξαναθυμάμαι κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη που ήταν μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Είχε μια οικονομική ενδοχώρα που επεκτεινόταν από την Οδησσό, τη σημερινή Ουκρανία, πάνω στα δυτικά Βαλκάνια, και μέχρι τη βόρεια Ιταλία. Όλη αυτή η περιοχή προσέφευγε στη Θεσσαλονίκη ως το πολιτιστικό και εμπορικό σημείο αναφοράς. Αυτή η ιστορική ροή διακόπηκε. Διακόπηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα και δημιούργησε μια γεωπολιτική, αφύσικη διαίρεση. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που τώρα δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης και  ευρωατλαντικού προσανατολισμού, είναι το πώς επανέρχεται σε αυτό τον ιστορικό ρόλο. Και νομίζω, θα μιλήσουμε μάλλον αργότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση, αλλά μία από τις σημαντικές πτυχές για μας στις ΗΠΑ, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο τη βόρεια Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Κι ένας από τους λόγους γι’ αυτό το ενδιαφέρον όπως και εσείς υπαινίσσεστε, είναι η έννοια της εξωτερικής επιρροής. Είδαμε τη Ρωσική κακόβουλη επιρροή σε μια ιδιαίτερα εξωφρενική μορφή τον Οκτώβρη, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω του, και το βλέπετε αυτό σε όλη την περιοχή».

Αυτή η ερώτηση αφορά την γεωπολιτική. Παρατήρηση πρώτη. Η Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την καυτή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Παρατήρηση δεύτερη. Η Ελλάδα είναι μεν πυλώνας σταθερότητας (με τα όποια προβλήματα έχει) αλλά γειτονεύει με "πολύπλοκους" γείτονες δηλαδή ένα πολύ ασταθές και εκρηκτικό περιβάλλον.
Πρώτη βόμβα από τον κύριο Πρέσβη: Η Ελλάδα συμφωνεί με την ένταξη στην Ε.Ε.και το ΝΑΤΟ όσων χωρών των Δ.Βαλκανίων το θελήσουν.(για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε;)
Δεύτερη βόμβα. Η Θεσσαλονίκη ως εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο μιας "ενδοχώρας"που εκτείνεται από την Οδησσό μέχρι την Βενετία. Τι να έχει άραγε στο νου του ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ; Ποια αφύσικη γεωπολιτική διαίρεση πρέπει να διορθωθεί;
Παρατήρηση τρίτη: Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Ελλάδας(;) και της Ελλάδας είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και φυσικά η κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας δεν έχει θέση   την περιοχή.

- Ποια είναι ακριβώς η ανησυχία σας γι’ αυτή την επεκτεινόμενη επιρροή της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια;

- Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι είναι επεκτεινόμενη. Αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει. Γι’ αυτό βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και όπως είπαμε, όπως ο αντιπρόεδρος Πενς είπε, βλέπουμε την Ελλάδα σαν πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή, που αφορά στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Και αυτό πιστεύω είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όταν δουλεύεις πάνω στις σχέσεις Ελλάδας –ΗΠΑ σήμερα. Είναι στον τρόπο που αυτή η χώρα αποκαθιστά τον ρόλο της ως γεωπολιτικός «μεντεσές» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς. Και το κάνει αυτό ως δυνατός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ. 
Η Ελλάδα ως γεωπολιτικός "μεντεσές" ...από πάνω η Ρωσία που θέλει να ελέγξει την περιοχή και από κάτω οι πρόσφυγες από την Αφρική και την Ανατολή. Τι δεν καταλαβαίνεις;




Image result for μεντεσες
ο μεντεσές



Related image
ο γεωπολιτικός μεντεσές


Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την οικονομική επιρροή της Ρωσίας από την πλευρά σας. Είναι όντως έτσι;

- Θα το έθετα ως εξής: Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομική ανάπτυξη ωφελείται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ισχυρή ρυθμιστική επιτροπεία και τον υψηλό βαθμός διαφάνειας. Κάποιες ρωσικές επενδύσεις δεν πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά. 


Η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. και σε ισχυρή επιτροπεία . Οι δε ρώσικες επενδύσεις δεν έχουν καμιά θέση. Δεν βλέπω να παίρνει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (Να πω και ένα αστείο)



- Εννοείτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης; Κάνατε δυο φορές δήλωση για την ιδιωτικοποίησή του. 
-  Ένα πραγματικά σημαντικό παράδειγμα. 

- Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Τι εννοείτε με αυτό;

- Θα επεσήμανα δυο σημεία. Το πρώτο, είναι πως μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Ελλάδας σήμερα, καθώς η χώρα βγαίνει από 8 δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι το πώς θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί αυτό είναι που θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη.


Έχω δει αρκετά στον ενάμιση χρόνο που είμαι εδώ σε αυτή τη χώρα, για να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στην ελληνική οικονομία. Γιατί υπάρχει τόση εγγενής αξία στις φυσικές της πηγές, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη γεωγραφική της θέση. Επομένως το ερώτημα είναι, πώς ξεμπλοκάρεις αυτές τις δυνατότητες; Το κάνεις με ξένες επενδύσεις. 

Ξεπούλημα φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού αλλά και κατάληψης καίριων γεωγραφικών θέσεων μόνο από ξένους επενδυτές. Οι Ρώσοι αποκλείονται.


Και η επόμενη ερώτηση που προκύπτει είναι με ποιους επενδυτές; 
Έχετε μια σημαντική Κινεζική παρουσία σήμερα στην Ελλάδα, που δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, και γενικά όταν μιλώ σε Έλληνες επιχειρηματίες, έχουν ενθαρρυνθεί από τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο Πειραιάς, από τον τρόπο που τα κατάφερε η COSCO. Και σε μια ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, ο πιο δυνατός, πρέπει να κερδίζει. Αυτό είναι προφανές. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό θεωρώ για την Ελλάδα και φυσικά σημαντικό για την κυβέρνηση μας, είναι να διατηρήσουμε αυτό κλίμα διαφάνειας, ανοικτής οικονομίας που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και χτίζει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών. Και έκανα αυτή την επισήμανση για τη Θεσσαλονίκη, ότι ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις. Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα. Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις το ρόλο της Fraport στην Ελλάδα σήμερα, είναι πολύ θετικός. Έβλεπα στη Θεσσαλονίκη τα έργα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, που θα είναι καλό για την οικονομία, καλό για την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτηση που έθεσα στο τραπέζι ή σε αυτό που είχα στο μυαλό μου, για το πώς αυτή η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη. 


Παραδέχεται ότι οι Κινέζοι αποδείχτηκαν δυνατότεροι και κέρδισαν τον Πειραιά όπως επίσης δίνει τα εύσημα στην Fraport που πήρε τσάμπα τα 14 αεροδρόμια της χώρας. Αυτός μάλλον είναι ο ορισμός του σοβαρού αποικιοκρατικού επενδυτή που ρημάζει την περιουσία των ιθαγενών.


- Επομένως υπονοείτε ότι τα χρήματα δεν είναι καθαρά. Τι υπονοείτε; Και επιτρέψτε μου να προσθέσω αυτό: Γι’ αυτούς που διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, αναγνωρίζουν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις λέξεις. Είστε έτοιμος να τον κατονομάσετε;
- Όχι. Ξανά, πιστεύω ότι αυτή η ερώτηση… δεν είναι θέμα προσώπων. Δεν είναι θέμα ατόμων. Είναι θέμα αρχών. Και πώς θα ενισχύσεις με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα, που έχουν βοηθήσει τις επενδύσεις και διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα από αυτά τα πρότυπα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία. 


Εδώ επαναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Ρώσοι πρέπει να μείνουν απ'εξω από το παιγνίδι. Μένουμε Ευρώπη δηλαδή στο Αμερικανικό κατασκεύασμα της Ε.Ε.(Τώρα πως μου ήρθε αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχω γράψει παλιότερα) Ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει πρωτάθλημα (χαχα)


- Γιατί αυτό να απασχολεί τις ΗΠΑ, θα ρωτούσε κάποιος; Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές της έχουν δώσει το πράσινο φως.  Υπάρχουν ελεγκτικοί θεσμοί που είπαν ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση είναι εντάξει. Επομένως, αρκετοί μεταφράζουν την δήλωση σας ως παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις. 

- Ούτε κατά διάνοια. Και νομίζω θα έλεγα δυο πράγματα. Ένα, θα είχα μεγάλη εμπιστοσύνη αν όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο είχε εφαρμοστεί και η διαδικασία προχωρά μπροστά. Και είναι σημαντικό αυτό να συμβαίνει. Και πάλι δεν πρόκειται για πρόσωπα. Πρόκειται για αρχές. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Όταν ήρθα εδώ, ενάμιση χρόνο πριν, και θυμάμαι μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στα βόρεια, στη Θεσσαλονίκη, πολύ σημαντικά πολιτικά πρόσωπα με ρωτούσαν πού είναι οι Αμερικάνοι, γιατί δεν σας βλέπουμε πια; Και δουλεύω σκληρά, στη διάρκεια της θητείας μου,  με την μεγάλη υποστήριξη της ομάδας της αμερικανικής πρεσβείας και της ομάδας από την Ουάσινγκτον, προκειμένου αυτό να αλλάξει. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στα θέματα ενέργειας και θα πρέπει να θυμίσω το ενδιαφέρον μας για την βόρεια Ελλάδα, δεν είναι εμπορική επιλογή, είναι στρατηγική επιλογή. 


Κι άλλη βόμβα. Υπάρχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Βόρεια Ελλάδα λόγω των δρόμων της  ενέργειας. Είμαστε πολύ άτυχοι. Ας ελπίσουμε να μη γίνουμε μια νέα Μέση Ανατολή.

- Κάποιος ξέρετε μπορεί να συνδυάσει την αντίδραση σας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το αμερικανικό ενδιαφέρον στην περιοχή, όπως και εσείς το περιγράψατε. 

- Όχι και τόσο.  Εννοώ ότι το ενδιαφέρον μου, το ενδιαφέρον μας για την Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με τη διαφάνεια, έχει να κάνει με τη βεβαιότητα για την ιδιοκτησία, την προέλευση των χρημάτων και τη διαβεβαίωση ότι η επένδυση θα προχωρήσει. Και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω της επιτυχίας του λιμανιού του Πειραιά, πρέπει να το δούμε συμπληρωματικά. Ο Πειραιάς αναπτύχθηκε ραγδαία, όσον αφορά στην αξία της παραγωγής, όσον αφορά στο κεφάλαιο, που η COSCO δεσμεύτηκε για περαιτέρω επέκταση αυτής της εγκατάστασης, τη διασύνδεση με τις σιδηροδρομικές γραμμές, και όλα τα υπόλοιπα και την πολύ μεγάλη τους φιλοδοξία να αναπτύξουν την Θεσσαλονίκη, με συγχωρείτε, να αναπτύξουν τον Πειραιά, ως ανταγωνιστικό λιμάνι του Αμβούργου. Τώρα μιλάνε γι’ αυτό ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά έργα. Η Θεσσαλονίκη είναι λίγο διαφορετική, γιατί η Θεσσαλονίκη κολλάει με το όραμα που σας περιέγραψα πριν, με το οικονομικό περιβάλλον, που επεκτείνεται βόρεια από την Οδησσό ως την Βενετία. Πιστεύω λοιπόν, βρίσκοντας τρόπους να διασφαλίσουμε ότι η επένδυση προχωρά και συνδέεται με αυτή το μεγαλύτερο όραμα της περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας είναι στρατηγικής σημασίας.  


Βόμβα #4: Να και τα οράματα (βλ. επανασχεδιασμός του χάρτη)...τι να εννοεί άραγε με τον όρο περιφερειακή ολοκλήρωση και πως συνδέεται με το τόξο Οδησσού -Βενετίας που είναι μάλιστα στρατηγικής σημασίας; Έλα μου ντε.




Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

- Λίγες εβδομάδες πριν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα και κατά κάποιο τρόπο, ο φακός φώτισε στην ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων. Ανησυχείτε για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης; 

- Όχι. Αισιοδοξώ μετά από αυτή την συνάντηση, αισιοδοξώ με την ενέργεια που ο Πρωθυπουργός και η ομάδα του επένδυσαν σε αυτή την επίσκεψη. Αλλά για μένα το πιο ενδιαφέρον ήταν η αντίδραση των ανθρώπων.  Τη μέρα που ήρθε ο πρόεδρος Ερντογάν στην Αθήνα, ήμουν έξω από την πρεσβεία, και όπως η αυτοκινητοπομπή κατέβαινε την Βασιλίσσης Σοφίας, όλοι οι εργαζόμενοι της πρεσβείας, οι Έλληνες εργαζόμενοι της πρεσβείας είχαν βγει έξω και παρακολουθούσαν, έβγαλαν τα κινητά τους και κατέγραφαν. Προφανώς μια αιτία ήταν το θέαμα, υπήρχαν ελικόπτερα, σειρήνες, φασαρία και όλα αυτά. Αλλά ήταν επίσης μια πραγματικά ιστορική περίσταση. Και νομίζω ότι αυτό αντανακλά στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική σχέση για την Ελλάδα. Ήταν άλλωστε ιστορικά. Η Τουρκία είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αλλά ένα πράγμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει είναι η γεωγραφία. Άρα ο σημαντικότερος γείτονας σας θα είναι πάντα η Τουρκία. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός σωστά διέγνωσε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να πάει αυτή η σχέση καλά, και αυτό το κατάλαβα όταν ήρθε (ο κ. Τσίπρας) τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον, και αν θυμάστε την συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων, ήταν εκεί ένας από τους αμερικανούς σας συναδέλφους, ένας αμερικανός δημοσιογράφος, που ρώτησε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, κάτι περίπου σαν αυτό, «Κύριε πρωθυπουργέ πιστεύετε ότι η Τουρκία είναι μια Δημοκρατία που πρέπει να είναι μέρος του ΝΑΤΟ;». Και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός σε αυτή την ερώτηση. Γιατί επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για τις διεθνείς σχέσεις και η Ελλάδα πρέπει να απλώσει το χέρι. Και πιστεύω, και εδώ ολοκληρώνω, ότι ένα ισχυρό αγαθό που απολαμβάνει η Ελλάδα στη σχέση της με την Τουρκία, είναι η όμορφη δύναμη της σχέσης μεταξύ των δυο λαών. Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ταξίδεψα στη Χίο, στη Λέσβο, στη Ρόδο, όταν επισκέπτεσαι ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου σε κάθε εστιατόριο το μενού είναι γραμμένο και στην τουρκική γλώσσα. Και βλέπεις τα σκάφη στις μαρίνες και κάθε σκάφος, τα μεγαλύτερα σκάφη, όλα έχουν τουρκικές σημαίες.  



Και τώρα αρχίζει ο κανονικός βομβαρδισμός : Η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτη και αδιαπραγμάτευτη. Ο Τσίπρας προσκύνησε τον γείτονα.Δέχτηκε όχι μόνο ότι υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία αλλά ότι λογίζεται ελληνική εξωτερική πολιτική χωρίς την ύπαρξη της Τουρκίας και ότι Ελλάδα πρέπει να απλώσει το χέρι... και σαν Αμερικανός το χοντραίνει ακόμα περισσότερο!! λέγοντας οτι είναι ένα ισχυρό αγαθό για την Ελλάδα η όμορφη δύναμη της σχέσης μεταξύ των λαών. Αφήνει σοβαρές αιχμές και όχι τυχαία για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ότι υπάρχει διγλωσία (ελληνικά και τουρκικά) και ότι τα μεγαλύτερα σκάφη στις μαρίνες αυτών των νησιών έχουν τουρκικές σημαίες. Τι θέλει να πει ο κύριος Πρέσβης; Υπομονή συνεχίζουμε και θα δείτε παρακάτω...


Για την κατάσταση στο Αιγαίο

-Η Τουρκία συνεχίζει να εγείρει αξιώσεις στο Αιγαίο πέλαγος, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι μια καθημερινότητα. Είμαι βέβαιη πως τα γνωρίζετε όλα αυτά. Ανησυχείτε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο Πέλαγος;- Υπάρχουν δυο ζητήματα εδώ. Πρώτα από όλα το έχουμε κάνει απόλυτα σαφές και ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών το επανέλαβε, μετά τη συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν στο συνάδελφό σας, Αλέξη Παπαχελά, ήταν ξεκάθαρος στο να τονίσει την καθαρή θέση μας για τα θέματα της ελληνικής κυριαρχίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Στο ερώτημα που αφορά στην στρατιωτική σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία, μία από τις αγαπημένες μου γωνιές στην Ελλάδα, έχω πολλά αγαπημένα μέρη στην Ελλάδα, αλλά μια από τις αγαπημένες μου γωνιές στην Ελλάδα είναι το Πήλιο. Η σύζυγος μου και εγώ περάσαμε δύο καταπληκτικά Σαββατοκύριακα κοντά στο Χόρτο. Αλλά όταν είσαι στο Χόρτο είσαι κάτω από τον αεροδιάδρομο που διέρχονται τα F16 προερχόμενα από την Λάρισα. Και τις δυο φορές που ήμουν εκεί, δυο φορές τη μέρα. Αυτά τα F16 σηκώνονται και ακούς τους πιλότους να τρέχουν ανατολικά, και τους Έλληνες από κάτω να λένε «κοίτα τα παιδιά μας» και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο μας χώρο. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ. Και είπα προηγουμένως ότι, η ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας. Επομένως, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος είναι επαγγελματίας υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά, να διαπραγματεύεται με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στα θέματα αυτά, και μου προκαλεί ικανοποίηση επίσης, ότι ο Ναύαρχος Αποστολάκης, με τον οποίο διατηρώ στενή σχέση, ότι έχει πολύ καλή σχέση με το Στρατηγό Ντάνφορντ, το Στρατηγό Σκαποράτι και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Άκουσα με ικανοποίηση το Ναύαρχο Αποστολάκη να μου λέει ότι στην τελευταία συνάντηση του ΝΑΤΟ, κανόνισε μια συνάντηση με τον Στρατηγό Ακάρ. Αυτές είναι πολύ σημαντικές συζητήσεις. Και το μήνυμά μας, έχει υπάρξει σαφές: Πιστεύουμε ότι οι δυο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, πρέπει είναι σε θέση να βρουν μια λύση σε αυτά τα θέματα, που δεν θα περιλαμβάνει τα F-16 να «σκίζουν τους αιθέρες» πάνω από τη Χερσόνησο του Πηλίου, κάθε μέρα.                                 


Από που ν'αρχίσω... πως εννοούν οι Αμερικανοί την εθνική κυριαρχία; προφανώς τους είναι αδιάφορος ο ρισμός αφού το σημαντικότερο για αυτούς είναι να μην υπάρχει εμπλοκή με του συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, άσχετα αν αυτοί πετουν στον εθνικό εναέριο χώρο παράνομα.

Μάλιστα η όλη απάντηση θυμίζει γκανγκστερική ταινία όπου ο πιστολέρο σχολιάζει ειρωνικά ότι τα φονικά όπλα δεν είναι για παιγνίδια γιατί μπορεί να γίνει ατύχημα με ολέθριες συνέπειες. Φυσικά η ηγεσία κάνει κατά τα λεγόμενά του τα αδύνατα δυνατά για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο ώστε τα ελληνικά F-16 να πάψουν να πετούν πάνω από την Χερσόνησο του Πηλίου. Με άλλα λόγια να γίνει η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό...

-  Αναφέρεστε σε ένα πιθανό ατύχημα Κύριε Πρέσβη. 

- Ναι. 

-  Οι ΗΠΑ έχουν παραδοσιακά παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή. 

- Ναι. 

-  Στο Αιγαίο. Μπορούμε ακόμη να βασιζόμαστε σε μια αμερικανική μεσολάβηση σε περίπτωση ενός ατυχήματος; Ενός επεισοδίου, ή ενός θερμού επεισοδίου; 

- Νομίζω ότι αυτό μπαίνει στην κατηγορία των υποθετικών ερωτήσεων. Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με έναν τρόπο που είναι χρήσιμος. Πρώτα από όλα, είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στη σχέση μας με την Ελλάδα. Αυτό νομίζω το είδατε πολύ καθαρά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο, με το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από τον Υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον, με τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ για τη δέσμευσή μας στη συμμαχία με την Ελλάδα και την εκτίμηση για το ρόλο της χώρας ως σύμμαχος και ως συνεργάτης. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, σίγουρα. Θεωρώ, ότι στο ερώτημα της διαχείρισης της σχέσης με την Τουρκία, δεν είναι μυστικό, ότι υπάρχει αρκετή ένταση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είδατε τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Τίλερσον, που ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις κι αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές ενέργειες που κάνουν οι συνάδελφοί μου που εργάζονται επάνω στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δουλεύει επάνω στο θέμα αυτό, με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση το κάνει. 
 
- Το γεγονός, ότι υπάρχει μια προφανής ασυμμετρία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών, σας απασχολεί; 

Η στρατιωτική και στρατηγική ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ζήτημα μεγέθους, ή γεωγραφίας κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα, είναι η ισχυρή της συμμαχία με τις ΗΠΑ, η απόλυτη αφοσίωσή μας στην στήριξη των ελλήνων συμμάχων μας και όπως προείπα, η «ήπια» ισχύς της, που απορρέει από τη δημοκρατία της. Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, μερικές φορές το παραβλέπουν αυτό, αλλά θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σας. Ιδίως όταν κοιτάζω πίσω στα τελευταία οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης, πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα. Ότι παρόλες τις δυσκολίες, η ελληνική δημοκρατία είναι ζωντανή και δυνατή. Ο Τύπος είναι ελεύθερος, η δικαιοσύνη είναι σεβαστή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε προβλήματα, έχουμε και στην Αμερικανική δημοκρατία προβλήματα. Αλλά θεωρώ ότι η ελληνική δημοκρατία πέρασε αυτά τα τεστ «αντοχής», με έναν τρόπο που πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει. Και βγήκε από αυτά τα τεστ «αντοχής» με επιτυχία και νομίζω ότι αυτή είναι μια εγγενής δύναμη, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά.  



Συνεχίζοντας λεει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η διαφορά δύναμης μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει γιατί έχουν μεγαλη διαφορά γεωπολιτικής σημασίας και χάρη στις ΗΠΑ η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερα προβλήματα με τους Τούρκους. Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα δημοκρατία.(κρατήστε το αυτό το τελευταίο) Και χάρις της δημοκρατίας καταφέρνει να επιβιώνει σε αυτή την περίπλοκη γειτονιά. Τι να εννοεί άραγε εδώ; Υπάρχει μήπως περίπτωση να καταλυθεί η δημοκρατία και από ποιους; Και τι ορίζει ώς δημοκρατία ο κ. Πρέσβης; Το καθεστώς που πάει με τα νερά των ΗΠΑ;  Και αν καταλυθεί ή αλλάξει τι θα γίνει; θα αμολυθούν τα σκυλιά της γειτονιάς; Περίεργα πράγματα... Αλήθεια τα τέστ αντοχής που αναφέρει, αφορούν και την καταπάτηση του Συντάγματος; (βλ. δημοψήφισμα,μνημόνια, κλπ).



Για τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
-  Αναφερθήκατε στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στην ένταση που υπάρχει αυτή την περίοδο. Θα υπάρξει κάποια επίπτωση σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία, στη βάση του Ινσιρλίκ; Υπάρχουν φήμες ότι η βάση της Σούδας θα αντικαταστήσει τη βάση του Ινσιρλίκ. Υπάρχει βάση σε αυτό το σενάριο; 

- Επιτρέψτε μου να απαντήσω τις δύο ερωτήσεις ξεχωριστά. Για το ζήτημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ευτυχώς έχω συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό καθημερινά και θα το αφήσω σε εκείνους. Αλλά, σε αυτή τη σύγκριση ανάμεσα στο Ινσιρλίκ και τη Σούδα, είναι δύο πράγματα που δε μπορούν να συγκριθούν. Και δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο ούτε αποτελούν εναλλακτικές. Αλλά, αυτό που θα έλεγα είναι ότι πρώτον, είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που η ελληνική κυβέρνηση μάς παρέχει μέσα από τον κόλπο της Σούδας. Είναι μία απαραίτητη εγκατάσταση όσον αφορά τις επιχειρήσεις του έκτου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην γειτονική περιοχή. Με την εκστρατεία ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Αφρική, με την εκστρατεία για την καταστροφή του Χαλιφάτου στη Συρία, η Σούδα είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, έχουμε έναν πολύ υψηλό ρυθμό στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, τόσο στην πλευρά της Αεροπορικής βάσης όσο και σε εκείνη της Ναυτικής Βάσης. Και δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη και τη συνδρομή που μας παρέχουν οι Ελληνικές Στρατιωτικές Δυνάμεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν υπάρχει καμία σκέψη να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κάπου αλλού, είτε στο Ινσιρλίκ στην Τουρκία, είτε στη αεροπορική βάση του Ράμσταιν στη Γερμανία είτε εδώ στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το δικό μας Πεντάγωνο, την Στρατηγική Εθνικής Άμυνας. Ήταν η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που η Αμερική δημοσίευσε αυτή τη Στρατηγική, τη μη απόρρητη εκδοχή της. Αξίζει να διαβαστεί, γιατί ένα από τα πράγματα που υπογραμμίζει είναι η σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών μας σχέσεων, η σπουδαιότητα του να χτίσουμε συμμάχους – κλειδιά στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι οπωσδήποτε ένας από αυτούς. Εάν κοιτάξετε το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του, είναι η έλλειψη προγνωσιμότητας. Και η Έκθεση, η Στρατηγική για την Εθνική Άμυνα, δίνει έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες δυνάμεις, με ένα τρόπο που δεν είχαμε ξαναδεί για μεγάλο διάστημα. Κατονομάζει τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, αλλά κάνει λόγο επίσης για το πώς πρέπει να εργαστούμε με τους συμμάχους μας, ώστε να αναπτύξουμε ευελιξία.  Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί είστε ο ορισμός της ευελιξίας. 


Η Σούδα κατατάσσεται στις σημαντικότερες βάσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί  αυτή τη στιγμή. Ο δε ελληνικός στρατός ο ορισμός της ευελιξίας.



Αυτά τα πολύ πολύ σημαντικά από τη συνέντευξη του κ.Πρέσβη. Την υπόλοιπη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ:

http://www.skai.gr/news/politics/article/365770/paiat-ston-skai-fovamai-gia-atuhima-sto-aigaio-vathutata-prosvlitiki-i-adeia-ston-koufodina/

Όπως έχω ξαναπεί συμπαθώ τους Αμερικάνους γιατί δεν κρύβουν σχεδόν τίποτα. Έχουν πρακτική σκέψη και είναι σχεδόν πάντα ειλικρινείς. Μια ειλικρίνεια που προέρχεται από την ισχύ της υπερδύναμης. Μόνο που καμιά φορά παρουσιάζονται κάτι αστάθμητοι παράγοντες από το πουθενά και πάνε κατά διαόλου οι σχεδιασμοί και η σιγουριά για την ισχύ τους. Όπως τότε που βρέθηκε ένας δάσκαλος σε κάποιο χωριό μέσα στη ζούγκλα και κατάφερε με κάτι ξυπόλυτους να τους στείλει από εκεί που'ρθαν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που ίσως κάποια στιγμή να την πω. Για τα εδώ παλικάρια τι να πω...τα λέει όλα ο κ.Πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου