Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

NEIL YOUNG: BORROWED TUNE









Σήμερα ο Νeil Young κλείνει τα 69. Είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που περιμένω δεκαετίες να δω ζωντανά.Διακαής πόθος. Αντί για ένα τετριμμένο αφιέρωμα σε αυτό τον μεγάλο τραγουδοποιό , αποφάσισα ν’ αναρτήσω ένα εξαιρετικό και σχετικά άγνωστο τραγούδι, το Borrowed Tune, από ένα ταιριαστό για την ώρα(είναι μεσάνυχτα που γράφονται αυτές οι γραμμές) , άλμπουμ με τίτλο  Tonights the Night. Πρόκειται για ένα άλμπουμ του 1975 που θεωρείται ίσως το πιο σκοτεινό που έχει γράψει ο Neil Young. Αν και είναι από τα καλύτερα του, δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε ίσως λόγω της μελαγχολικής ατμόσφαιρας που αναδύει. 


Βρισκόμαστε στη μετά-χιππυ εποχή που όλο αυτό το πολύχρωμο μπαλόνι έχει ξεφουσκώσει και οι ψυχές έχουν στεγνώσει από τις απώλειες,το θάμπωμα των οραμάτων και τις καταχρήσεις. Η εποχή της ουτοπίας έχει τελειώσει προ πολλού αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της  στους πρωταγωνιστές της. Ο Young την περίοδο που γράφει τον δίσκο χάνει δύο πολύ καλούς του φίλους από υπερβολική δόση. Τον κιθαρίστα του και έναν roadie του συγκροτήματος. Η θλίψη του αποτυπώνεται στο τραγούδι που μάλλον έχει γράψει για τους χαμένους φίλους του, όπου ομολογεί ότι έχει στεγνώσει και έτσι δανείζεται μια μελωδία από τους Rolling Stones (Lady Jane) για να παίξει .

Από το τραγούδι Borrowed tune:

I'm singin' this borrowed tune
I took from the Rolling Stones,
Alone in this empty room
Too wasted to write my own. 





Τελειώνοντας θα ήθελα ν’αναφέρω κάτι ,κατά την γνώμη μου, σημαντικό. Το μπλουζάκι που κυκλοφόρησε τότε με την εικόνα του εξώφυλλου του δίσκου το φορούσε ο front man των Lynyrd Skynyrd Ronnie Van Zandt στις συναυλίες του συγκροτήματος δίνοντας το δικό του μήνυμα σεβασμού προς τον Υoung που τον είχε στολίσει κανονικά στο Sweet home Alabama λόγω του τραγουδιού Southern Man.
Χρόνια μετά ο Young έγραψε ένα τραγούδι για τους Skynyrd  (Powderfinger)


  






Την ιστορία μεταξύ των Skynyrd και του Young την περιγράφουν στο τραγούδι Ronnie and Neil οι Truck-by drivers.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου