Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

LUX-LEAKS: ΟΙ ΗΘΙΚΟΤΑΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ










«Το ThePressProject παρουσιάζει σήμερα ένα αναλυτικό μεγάλο αφιέρωμα που βασίζεται στην διαρροή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αλλά προχωράει και πέραν αυτής. Σε αυτές τις σελίδες θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες για τις εταιρίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τα πρόσωπα που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο και την σημασία των αποκαλύψεων.»


Με αυτή την λιτή  ανακοίνωση το δημοσιογραφικό site the press project άνοιξε ένα κύκλο δημοσιευμάτων που έρχονται να προβληματίσουν για το πώς λειτουργεί η οικονομική ελίτ έναντι της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ρημαγμένης Ελλάδας. Δεν γνωρίζω βέβαια, πως ένας πολίτης που τα τελευταία χρόνια έχει βίαια τοποθετηθεί σε μια μέγκενη που δεν του αφήνει άλλα περιθώρια εκτός από αυτά της καθημερινής επιβιώσης, μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει κατάσταση πολιορκίας και ψυχολογικού πολέμου, έχει το χρόνο και το κουράγιο να τα μελετήσει. Παρόλα αυτά θεώρησα σκόπιμο να αναρτήσω αυτές τις δημοσιεύσεις . Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος έχει δύο επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει. Μπορεί να σκύψει το κεφάλι να κλείσει τα αυτιά του και να δεχτεί μοιρολατρικά τις επιλογές που άλλοι θα του επιβάλλουν ή να αρχίσει να σκέπτεται και το εγώ να γίνει  εμείς. Τότε θα αρχίσουν να γίνονται «θαύματα»


Μεταφέρω από το site the press project:

«Το ThePressProject δημιούργησε αυτό το ειδικό αφιέρωμα προσπαθώντας να καλύψει μια αναντίρρητη ανάγκη: Να σπάσει η ομερτά των ΜΜΕ που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, ή ακόμα και να το εξαφανίσουν από την επικαιρότητα. Το TPP όμως έχει μόνο την δύναμη που του δίνετε εσείς και για αυτό, αφού διαβάσετε όσα θα δημοσιεύσουμε εδώ με στοιχεία, θα σας ζητήσουμε να τα κάνετε γνωστά σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.»

Εδώ το link με τα δημοσιευματα: http://www.thepressproject.gr/luxleaks/

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλωντ  Γιουργκέν  που αν θυμάστε πριν καιρό μας κούναγε απειλητικά το δάκτυλο και μας προέτρεπε να είμαστε πειθαρχημένοι στα κελεύσματα της Ευρώπης, ήταν ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Δείτε ένα 3λεπτο φιλμάκι για το σκάνδαλο του Λουξεμβουργου:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου