Οσοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας χαρακτηρίστηκαν ψεκασμένοι και απομονώθηκαν. Βασικά άρθρα του Συντάγματος παραβιάστηκαν με τη δικαιολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι επιλογές αυτές στηρίχθηκαν από όλα τα κόμματα και τη πλειονότητα του ιατρικού κόσμου. Σήμερα σχεδόν 3 χρόνια μετά έρχεται η ψυχρή αλήθεια των αριθμών να φανερώσει το τραγικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της τραγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Η πραγματική έκταση της καταστροφής παραμένει αθέατη και έχει να κάνει α) με την ψυχική υγεία που επλήγη καίρια εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν, β) με την οικονομία που καταρρακώθηκε, γ) την κοινωνικότητα που διασαλεύτηκε, δ) το πολίτευμα που αποδυναμώθηκε, ε) τους ξαφνικούς και αναίτιους θανάτους που απογειώθηκαν.
Μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας μια έκθεση του Θ.Λύτρα στενού συνεργάτη του Σωτήρη Τσιόρδα, με τίτλο :
Υπερέκταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα: μια ενημερωμένη ανάλυση, Σεπτέμβριος 2020 έως Απρίλιος 2022
Αυτή η έκθεση έχει δημοσιευθεί-σύμφωνα με την ομολογία του συντάκτη της- εδώ και 9 μήνες σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού και στις 25/9/2022 αναδημοσιεύθηκε.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τη διαβάσει ολόκληρη την έκθεση στο παρακάτω λινκ
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/14034948211059968
Τα αποτελέσματα είναι εκκωφαντικά.
Μεταφέρω δυο σημεία οπως υπάρχουν στην έκθεση
"Αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένες περιπτώσεις COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) πέθαναν ( Πίνακας 1 ). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (12.902 από 14.011 ασθενείς, με 239.201 από 250.978 ανθρωποημέρες συνολικά). Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1084 ασθενείς, 97,7%) σε σύγκριση με το 72,7% (9382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001)."
"Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ήδη την ανάγκη για ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της ετοιμότητας για πανδημία, καθώς η κλιμάκωση της ικανότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας περιορίζεται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένου προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ελλάδα, οι αυξημένες ανάγκες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω του COVID-19 καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ανακατατάξεις προσωπικού, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις και επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών [ 14 , 15 ]. Αυτά μπορεί να ήταν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως συνέπεια της μακράς οικονομικής κρίσης [ 16 ]. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην υγεία και για την εποχή μετά την COVID-19, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε φροντίδα υψηλής ποιότητας για όλους [17 ]."
Τα ευρήματα της έκθεσης καθως και τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα των απωλειών ασθενών κραγαύζουν.
Τι πράττει η Κυβέρνηση ;
α) Εξακολουθεί να έχει σε αναστολή 7000 υγειονομικούς
β) Αποκλείει τον κ.Λύτρα αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήσιμες έρευνες , από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο επιστήμονας δηλωνει μεσω του προσωπικου του λογαριασμού στο Twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου