Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ MILES DAVIS

 








Η Μ. Παρασκευή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μέρες του έτους για τους Χριστιανούς. Ημέρα θρήνου και κατάνυξης. Φέτος  λοιπόν λόγω της ημέρας θα παραθέσω ένα κείμενο, από την ααυτοβιογραφία του  Miles Davis όπου ο μεγάλος μουσικός περιγράφει μια σύνθεση του από το κλάσικό άλμπουμ του Sketches of Spain και αφορά την λιτανεία του Επιταφίου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

"...πήραμε το ισπανικό εμβατήριο "Saeta", που τραγουδιέται στην Ισπανία τη Μ. Παρασκευή, σε ένα είδος θρησκευτικής λιτανείας. Στο κομμάτι "Saeta" οι τρομπέτες παίζουν το εμβατήριο όπως ακριβώς το παίζανε στην Ισπανία.

Η Ισαπνία ήταν γεμάτη από Μαυριτανούς, γιατί είχε κατακτηθεί από Αφρικανούς πριν από πάρα πολλά χρόνια. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας είναι ολοφάνερη η Αφρικανική επιρροή στη μουσική, στην αρχιτεκτονική και στην κουλτούρα των ανθρώπων, γιατί ρέει πολυ αφρικανικό αίμα στις φλέβες τους. Ένιωθες, λοιπόν, όλο αυτό το αφρικανικό συναίσθημα στη μουσική τους, στις γκάιντες, στις τρομπέτες και στα τύμπανα. 

Η "Σαέτα" , που θα πει βέλος,είναι ένα ανδαλουσιανό τραγούδι, από τα πολύ παλιά είδη θρησκευτικής μουσικής της Ανδαλουσίας. Τραγουδιέται συνηθως χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων στις θρησκευτικές  τελετές της Μεγάλης  Εβδομάδαςστη Σεβίλλη και εξιστορεί τα Πάθη του Χριστού. Στη διάρκεια της Λιτανείας, η γυναίκα που το τραγουδάει στέκεται πάνω σε ένα μπαλκόνι και στηριγμένη στο κάγκελο, παρακολουθεί τη πομπή που έχει σταματήσει κάτω από το μπαλκόνι της,όση ώρα διαρκεί το τραγούδι. Εγώ θα έπρεπε να βγάλω αυτή τη φωνή με τη τρομπέτα μου. Και στο τελείωμα μια φανφάρα από τρομπέτες δίνει το σύνθημα για να συνεχίσει η λιτανεία. Όση ώρα διαρκεί το τραγούδι,ακούγεται πνιχτός ο ήχος των τυμπάνων που υπογραμμίζουν διακριτικά τη φωνή. Στο τέλος του τραγουδιού σου δίνεται η εντύπωση ότι παραβρίσκεσαι σε παρέλαση, γιατί αυτό πραγματικά συμβαίνει εκείνη τη στιγμή: η πομπή συνεχίζει  την πορεία της, ενώ η γυναίκα μένει σιωπηλή στο μπαλκόνι μετά το τέλος του τραγουδιού της. Η δικιά μου φωνή στη τρομπέτα έπρεπε να είναι χαρούμενη και λυπημένη ταυτόχρονα, για αυτό ήθελε μεγάλο ζόρι για να το πετύχεις..."

απόσπασμα από το βιβλίο, Μάιλς, Αυτοβιογραφία. Εκδόσεις Σέλας.


https://youtu.be/0qi1hSK5NWo


https://youtu.be/8jIqzkyjxFI

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ

 






Μετράμε 14 μήνες από τότε που ξέσπασε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση. Από την πρώτη στιγμή αναδείχθηκε ως πρωταγωνιστής μια ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων που στηρίχθηκε από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τα συστημικά μμε. Αυτοί οι  ειδικοί επιστήμονες αντιμετωπίστηκαν ως αυθεντίες για την καταπολέμηση του κορωνα-ιού. Κάθε διαφορετική γνώμη πολεμήθηκε με μανία και σε αρκετές περιπτώσεις φιμώθηκε. Αποκορύφωμα αποτέλεσε ένα διάγγελμα του Πρωθυπουργού όπου στοχοποίησε τους διαφωνούντες ως προς την στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τους ως ψεκασμένους.

Σε αυτούς τους 14 μήνες υπήρξε αναστολή ατομικών ελευθεριών, απαγόρευση κυκλοφορίας και ελεύθερης μετακίνησης μέσα στη χώρα, βίαια καταστολή, πρωτοφανής εγκλεισμός, κλείσιμο των επιχειρήσεων, των σχολείων, των εκκλησιών, διάλυση των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλα αυτά, ύστερα από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Σήμερα, ύστερα από 14 μήνες έχουμε : σχεδόν 10000 νεκρούς, διαλυμένο σύστημα υγείας, απροσδιόριστο αριθμό θανάτων από άλλα σοβαρά νοσήματα εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος υγείας να τα αντιμετωπίσει, αύξηση των αυτοκτονιών, έξαρση της χρήσης ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών (όπως καταγράφεται από την εξέταση των λυμάτων), μια καταρρέουσα οικονομία, γιγάντωση της ανεργίας, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, διατάραξη της κοινωνικής ομαλότητας , απόγνωση και κατάθλιψη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις ως προς την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Από τις πρώτες μέρες της κρίσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα της ατομικής ευθύνης και πειθαρχίας στα μέτρα (άσχετα αν ο ίδιος και όχι μόνο ήταν απείθαρχος, Πάρνηθα, Ικαρία κλπ). Οι ανεύθυνοι πολίτες τιμωρήθηκαν με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, αφού τα 300 ευρώ για πολλούς αποτελεί κάτι παραπάνω από το μηνιαίο εισόδημά τους. Στην πλειονότητα οι πολίτες τήρησαν πιστά τα μέτρα και ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Αλλά οι πολίτες δεν χάραξαν την στρατηγική της αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, ούτε έλαβαν αποφάσεις. Αυτό το έπραξαν οι ειδικοί επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία.

Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων που περιγράφονται συνοπτικά παραπάνω, υπήρξε παταγώδης αποτυχία και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας. Θα περίμενε ο απλός πολίτης να αναζητηθούν οι ευθύνες και να γίνουν τα αυτονόητα όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντ' αυτού η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία που δίνει ποινική ασυλία στα μέλη της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων. Τους απαλλάσσει από κάθε πιθανή ευθύνη και τους δίνει επιπλέον το δικαίωμα να μην απολογηθούν, σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει ρητά ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Προφανώς οι μόνοι υπαίτιοι είναι οι πολίτες που δεν φορούσαν σωστά τη μάσκα, η νεολαία που κάνει πάρτι, και μια γριά που πούλαγε ραδίκια.



Η επίμαχη τροπολογία

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11628398.pdf?fbclid=IwAR2-gQZin1fVaiSMFps7WDeHg50A6qD-P2UFahVg2sOCDJK-rzy7pHgH7Uo



Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 









Στην προμετωπίδα του ναού του Απόλλωνα που βρίσκονταν στο μαντείο των Δελφών ήταν γραμμένα τρία αποφθέγματα που αποτελούν την πολυθρύλητη τριάδα προσταγμάτων, εκπληκτικά συμπυκνωμένης σοφίας.
Μια πανανθρώπινη κληρονομιά, προσφορά  του ελληνικού πνεύματος. Οποιος ακολουθήσει αυτά τα προστάγματα θεωρώ ότι δεν πρόκειται να πάρει λάθος δρόμο στη ζωή του :

Μηδέν άγαν (τίποτα το υπερβολικό)
Γνώθει σαυτόν (γνωρισε τον εαυτό σου)
Εγγύα παρά δ' άττα (η βεβαιότητα οδηγεί στην καταστροφή)

Για τα δύο πρώτα δεν έχω να προσθέσω τίποτα , πέραν της μετάφρασης, αφού έχουν αναλυθεί και ερμηνευθεί διεξοδικά από χιλιάδες ανά τους αιώνες.
Θα σταθώ στο τρίτο, που παραδόξως λίγοι αναφέρονται και ελάχιστοι γνωρίζουν.
Πατέρας του εν λόγω αποφθέγματος θεωρείται με σχετική βεβαιότητα ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος.

Ας δούμε την πιστή μετάφραση (μιας και παραπάνω υπάρχει η ελεύθερη μετάφραση στα νεοελληνικά).

"Εγγύα" είναι λοιπόν οι εγγυήσεις, οι διαβεβαιώσεις, αλλά και οι βεβαιότητες, τα αποδεκτά ως δεδομένα. "Άττα" είναι η δωρική μορφή του ονόματος της Άττης, της θεότητας της παραφροσύνης που κυριεύει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην καταστροφή. "Παρά" σημαίνει δίπλα, αντάμα, μαζί.

"Η εγγύηση δίπλα στην καταστροφή"

Με σχετική ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι το απόφθεγμα αυτό μας προειδοποιεί για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουμε όταν εφησυχάζουμε θεωρώντας τα πάντα γύρω μας δεδομένα (εγγυημένα).
Ο άνθρωπος που δεν είναι προετοιμασμένος για την αλλαγή, για την ξαφνική ανατροπή,που αδυνατεί να αντιληφθεί τα δεδομένα μιας νέας κατάστασης,είναι ανίκανος να προσαρμοστεί και να προχωρήσει με βάση τα νέα δεδομένα, οδηγούμενος στην παραφροσύνη και την καταστροφή.