Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

B 737-800 MAX : ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ; (ΜΕΡΟΣ 1ο)









Το τραγικό αεροπορικό ατύχημα του αεροπλάνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών ανήκει στο παρελθόν και έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους. Ήδη από τις πρώτες ώρες του ατυχήματος είχα αναφερθεί στα πιθανά αίτια και είχα υποσχεθεί να πω την άποψή μου για το τι πραγματικά έφταιξε όταν είχε κοπάσει ο πολύς θόρυβος από τους διάφορους ειδικούς. 

Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ στο πρώτο μέρος της αλήθειας που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο για την τραγική κατάληξη της πτήσης και τους οποίους  είχα αναφέρει ως πιθανότητα στο πρώτο δημοσίευμα λίγες μόνο ώρες μετά το ατύχημα.  (https://kontrastokyma.blogspot.com/2019/03/boeing-737-800-max.html)
Οι παράγοντες αυτοί είναι:

1. Η πίεση που ασκήθηκε από το επιτελείο της Boeing  προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αεροσκάφος όσο το δυνατό πιο σύντομα, το οποίο θα ανταγωνίζονταν επάξια το μοντέλο της Airbus A320- Neo, κερδίζοντας έτσι το χαμένο μερίδιο της αγοράς.

2. Η προβληματική αεροδυναμική σχεδίαση ως προς την τοποθέτηση ενός μεγάλου κινητήρα στην πτέρυγα του νέου αεροσκάφους και η βιαστική τεχνική λύση που δόθηκε με την τοποθέτηση ενός νέου συστήματος  το οποίο θα διόρθωνε αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, την τάση ανόδου του ρύγχους του αεροσκάφους εξαιτίας της θέσης αλλά και της ισχύος του κινητήρα, δίνοντας  εντολή να κινηθεί το οριζόντιο σταθερό (stabilizer) αντίθετα, ώστε να βυθιστεί το ρύγχος του αεροπλάνου φέρνοντας το αεροσκάφος στην σωστή και ασφαλή θέση που έπρεπε να έχει στο χώρο, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει ο πιλότος ( M.C.A.S.). Αυτό το σύστημα αστόχησε.

3. Η μη σωστή πληροφόρηση - εκπαίδευση των πιλότων ως προς την λειτουργία αυτού του αυτόματου συστήματος και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση αστοχίας του.

Αυτοί λοιπόν είναι οι οφθαλμοφανείς παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.
Αυτό είναι και το πρώτο μέρος της αλήθειας. Όχι ολόκληρη η αλήθεια. Ούτε η Boeing φέρει ακέραιο το βάρος της ευθύνης, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά.Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας  που μπορεί να επέδρασε έμμεσα, αλλά ήταν ο καθοριστικότερος. Αυτός ο παράγοντας αποτελεί το δεύτερο μέρος της αλήθειας και την ολοκληρώνει. Σε αυτόν θα αναφερθώ περιμένοντας να ανακοινωθεί το επίσημο πόρισμα. Είναι μια διαπίστωση που αφορά στον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και εμπιστεύεται την προηγμένη τεχνολογία. Κάντε υπομονή και θα αναφερθώ στο μέλλον σε αυτήν. Σίγουρα ένας ανυπόμονος αναγνώστης να διερωτάται αν θα μπορούσε το αεροπλάνο διασωθεί. Η απάντηση είναι ναι.
Προς το παρόν όμως δείτε το παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε μόλις πριν 2 ημέρες στο διαδίκτυο και εξηγεί με σαφήνεια όλα τα παραπάνω που αφορούν το πρώτο μέρος της αλήθειας.

https://youtu.be/H2tuKiiznsY 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου