Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ ΙΣΟΒΙΤΕΣ: ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΛΟΧΑΓΕ





















Στην μνήμη του Τάκη Σπυριδάκη.


Καλημέρα συγκρατούμενοι. 
Ο θάνατος του Τάκη Σπυριδάκη, ενός αντι-ήρωα του ελληνικού κινηματογράφου και θεατρου,που μπήκε πλεον στο Πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, μου έφερε στο νου μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού με τίτλο: Οι Ισοβίτες. 

Σ΄αυτή την ταινία ο Σπυριδάκης με συμπρωταγωνιστή τον άλλο μεγάλο ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας παρόλο που το σενάριο χώλαινε αισθητά σε πολλά σημεία. Ήταν μια μαύρη κωμωδία, ένας σχολιασμός, πάνω στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και τη σημασία της ελευθερίας του ατόμου μέσα από το πρίσμα μιας απλοϊκής "λαϊκής" αισθητικής που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης στις ταινίες του. Παρά τις όποιες αδυναμίες σεναρίου, αισθητικής και σκηνοθετικής πρακτικής που φλερτάρει ανοικτά το κάλτ ύφος των B-movies, θεωρώ οτι η ερμηνεία των Σπυριδάκη - Μουρίκη  υπήρξε μια οργισμένη κραυγή κριτικής απέναντι στην κοινωνική παρακμή, την καταπίεση και τη ζητούμενη ατομική ελευθερία, που προσωπικά με συγκλόνισε. (Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δύο μέσα στο κελί της φυλακής). Θεωρώ ότι ο ρόλος του "Λοχαγού" που ενσάρκωσε ο Τάκης Σπυριδάκης είναι από τους σημαντικότερους της καριέρας του και νομίζω σχετικά άγνωστος στους περισσότερους λόγω της περιέργης πορείας της ταινίας.
Η ταινία παίχτηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 2008 όπου ένα ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα δονούνταν από τα γέλια και τις επευφημίες των θεατών. Την ίδια υποδοχή επιφύλαξαν στην ταινία και στην πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα (κιν ΕΛΛΗ 2009).
Παρ΄ όλο τον ενθουσιασμό του κόσμου η ταινία δέχθηκε μεγάλη επίθεση απ΄αυτούς που θέλουν να ελέγχουν εξ ολοκλήρου τον χώρο του κινηματογράφου. Τα μεγάλα γραφεία αρνήθηκαν να την προβάλλουν στα πολυκαταστήματα -κινηματογράφους που διαθέτουν. Κι όταν η ταινία βγήκε σε τέσσερις ανεξάρτητους κινηματογράφους, ΕΛΛΗ-ΤΡΙΑΝΟΝ- ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ-ΟΝΕΙΡΟ, δέχθηκε ένα μπαράζ αρνητικών κριτικών από συγκεκριμένα έντυπα, που κόντρα στις κριτικές των ίδιων των αναγνωστών τους, την έθαψαν βάζοντας της την κατώτερη βαθμολογία. Η ταινία προφανώς "χάλαγε" την σούπα και έπρεπε να εξαφανιστεί.

Ο σκηνοθέτης διαμαρτυρόμενος για την στάση του κατεστημένου απέναντι στην ταινία του την ανέβασε στο  You Tube  για να τη δει δωρεάν όποιος επιθυμεί.

Δείτε τον συγκλονιστικό "λοχαγό" ... 

Καλή Λευτεριά Λοχαγέ

https://youtu.be/DCb-ztLKRU0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου