Ένα πρωτοφανές(;) φαινόμενο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά "εργασίας" στην Ελλάδα. Η εξαφάνιση "εργαζομένων". Πολλοί κλάδοι όπως των τεχνικών επαγγελμάτων, και του τομέα της "βαριάς βιομηχανίας" ,που αυτάρεσκα χαρακτηρίζουν οι κυβερνώντες, τον τουρισμό, αδυνατούν να βρουν "εργαζόμενους". Οι καθ' ύλην αρμόδιοι αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο όπως ο ανόητος βοσκός της γνωστής παροιμίας που δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί ψοφούσαν τα πρόβατά του"με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω,τι έχουν και ψοφάνε τα έρημα;"
Θα μιλήσω στο κείμενο αυτό για τον τουριστικό τομέα που είναι "το βαρύ χαρτί" της ελληνικής οικονομίας. Πέρσι τα ξενοδοχεία λειτούργησαν με 20% λιγότερο προσωπικό από το αναγκαίο. Δηλαδή 1 στις 5 θέσεις ήταν κενές.Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός οτι αυτή η έλλειψη θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και θα μειώσει δραματικά την ανταγωνιστικότητα. Πέρσι έλειψαν από τον τουρισμό πάνω από 55000 χιλιάδες εργαζόμενοι και φέτος ίσως λείψουν περισσότεροι.
Χαρακτηριστική η ανάρτηση του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ και CEO της Sani/Ikos Group κ. Ανδρέα Ανδρεάδη στο Twitter:
«Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει».
Κάτω από την ανάρτηση έρχονται και οι εκκωφαντικές απαντήσεις που εξηγούν "γιατί ψοφάνε τα έρμα"
Ενδεικτικά αναφέρω
"Στο Σανι κλαμπ έκανα την πρακτική μου.Κοιμομουν στο υπόγειο και το πρωί άδειαζα τις τσέπες από τις κατσαρίδες.
Την επόμενη χρονιά πήγα για δουλειά κανονικά.Εκει πήρα προαγωγή σε ένα κελί που οι τοίχοι δεξιά αριστερά ήταν οι τοίχοι των ψυγείων.. Αυτό τίποτα άλλο"
"Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά τους όρους εργασίας και τη μισθοδοσία στην εστίαση των ΙΚΟS στην Δασιά της Κέρκυρας, ετσι για να πάρουν μια ιδέα και οι φίλοι φόλοερς;"
"Και στο τομέα των Διευθυντών ξενοδοχείων Ανδρέα. Εχουν φυγει πολλα καλα μυαλα εδω στη Μέση Ανατολή που βρισκομαι και η αιτία δεν είναι μόνο ο μισθός αλλα και οι δυνατότητες εξέλιξεις. Τα μεγαλύτερα Ελληνικά brands οικογενειοκρατούνται και δεν λειτουργούν σε corporate level."
"Στη Μύκονο το 2018 βάζανε ταπετσαρίες για να καμουφλάρουν τα κοντέινερς που προορίζονταν για διαμονή των εργαζομένων. Τότε δε φρίξατε;"
"Είπε ο Ανδρεάδης....που πρώτος αυτός έφερε τους Τσέχους, ουκρανους, Μολδαβους υπαλλήλους - πρακτικαριους στην Χαλκιδική και έριξε στο μισό τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων !!!"
"Φιλε δεν ειναι μονο οι απολαβές... αν ανεβάσω φωτο απο "σπιτια" που εβαζαν το προσωπικό 5αστερα ξενοδοχεία θ φρίξεις... χαμηλοταβανες σοφίτες με 10 κρεβατια ενιαιο χώρο για διαμονη καλοκαίρι (χωρις κλιματισμό φυσικά), σπασμενα παράθυρα/πορτες και πρασινους τοίχους απο μούχλα..."
"Το 2006 που παίρναμε 50€ μεροκάματο για 7 ωρες δεν υπήρχε πρόβλημα εύρεσης εποχικού προσωπικού."
Για να μη μακρυγορώ. Υπάρχει ένας άγραφος νόμος της αγοράς που προφανώς ξεχάστηκε από τα "χρυσά αγόρια" και το πολιτικό προσωπικό. Αυτός ο νόμος λέει ¨Οτι πληρώνεις παίρνεις".
Ήρθε η εποχή που οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι , δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν και αρνούνται να ζουν σε καθεστώς δουλείας. Αρνούνται... όπως αρνήθηκαν σε αυτούς να έχουν όνειρα, αξιοπρεπή διαβίωση, στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας.
Τι επιφυλάσει το μέλλον; Ότι ακριβώς επιφύλαξε η μοίρα στα κράτη του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Τα οποία ουσιαστικά εξαφανίστηκαν ακριβώς από τα ίδια αίτια.
Αν νομίζετε ότι είναι διαφορετικά, δεν έχετε παρά να κάνετε μια δική σας έρευνα στο μέρος που πάτε διακοπές. Μιλήστε με έναν σερβιτόρο, έναν μάγειρα, μια καθαρίστρια. Θα μάθετε απίστευτα πράγματα ως προς τις συνθήκες εργασίας ,διαβίωσης στα τουριστικά θέρετρα. Το ίδιο ισχύει παντού σε όλο το ευρος του εργασιακού τομέα,αρκεί να έχει κάποιος τα αισθητήρια για να το αντιληφθεί.