Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ












Ο πλανήτης Γη, ο τόπος που αναπτύχθηκε το ανθρώπινο είδος, είναι ένας πλανήτης που η δημιουργία της ζωής εξαρτάται και στηρίζεται σε πολλές και λεπτότατες ισορροπίες μεταξύ των 4 θεμελιωδών δυνάμεων του Σύμπαντος(Βαρύτητα, Ηλεκτρομαγνητισμός, Ασθενής και Ισχυρή πυρηνική δύναμη)και των αναλογιών μεταξύ των χημικών συστατικών που συνθέτουν όλο το φυσικό κόσμο έμβιο και μη.
Η απειροελάχιστη διατάραξη των δυνάμεων ή των σχέσεων μεταξύ των δεσμών που δημιουργούνται και απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε φυσικό κόσμο είναι ικανή να επιφέρει την πλήρη καταστροφή του. Αν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η δύναμη της βαρύτητας που είχε κατανοήσει και περιγράψει ο Νεύτωνας 300 χρόνια πριν, θεωρούνταν η ισχυρότερη δύναμη που υπήρχε στο Σύμπαν, στη σημερινή φυσική φαντάζει ως αδύναμη μπροστά στην ισχύ που έχει η ισχυρή πυρηνική δύναμη. Η Ισχυρή πυρηνική δύναμη ορίζεται ως η αλληλεπίδραση των στοιχειωδών σωματιδίων που απαρτίζουν τα γνωστά πρωτόνια και νετρόνια του πυρήνα ενός ατόμου. Με άλλα πιο απλά λόγια είναι η δύναμη που συγκρατεί τα σωματίδια που απαρτίζουν τον πυρήνα ενός ατόμου. Έαν κάποιος προσπαθήσει να υπερνικήσει αυτή τη δύναμη και διασπάσει τον πυρήνα του ατόμου, τότε απελευθερώνεται μια  τρομακτική ποσότητα ενέργειας. Η ενέργεια που μπορεί να προέλθει από διάσπαση των πυρήνων ενός γραμμαρίου ουρανίου μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα σπίτι, που καταναλώνει 1000 κιλοβατώρες το μήνα, για 7 χρόνια. 

Δυστυχώς ο άνθρωπος που παρ' όλες τις ανακαλύψεις και τη μακραίωνη πορεία του πάνω στον πλανήτη, έχει τιθασεύσει ελάχιστα τα ζωώδη ένστικτά του, εφάρμοσε για πρώτη φορά την πυρηνική σχάση για να σκοτώσει τους συνανθρώπους του. Έτσι στις 6 Αυγούστου του 1945 η Χιροσίμα βομβαρδίστηκε με την πρώτη ατομική βόμβα από τους Αμερικανούς. Υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία εκ των οποίων οι 10.000 εξαυλώθηκαν από τις τεράστιες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά την έκρηξη. Άλλοι τόσοι πέθαναν τις επόμενες μέρες λόγω της έκθεσής τους στην ραδιενέργεια. Και χιλιάδες άλλοι πέθαναν τα επόμενα χρόνια. Η Ανθρωπότητα πέρασε το κατώφλι της πυρηνικής εποχής. Πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται σε πολλά σημεία του πλανήτη και βρίσκονται στον έλεγχο ανθρώπων πεινασμένων για εξουσία και κυριαρχία. Μια λεπτή ισορροπία τρόπου επικρατεί από τότε μέχρι τις μέρες μας. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν συγκίνησε κανέναν από τους ηγέτες του κόσμου. 

Μπορεί ο κόσμος της επιστήμης να χαράζει νέους δρόμους για την εξέλιξη της ανθρωπότητας αλλά η ανήμερη σκοτεινή πλευρά της ζωώδους φύσης του ανθρώπου είναι η μοναδική τροχοπέδη που δεν αφήνει την ανθρωπότητα να προχωρήσει σε νέους θαυμαστούς κόσμους. Η ματωμένη επέτειος της έκρηξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα μας θυμίζει αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Έχουν περάσει 73 χρόνια από τότε και οι άνθρωποι εξακολουθούν να διψούν για το αίμα των συνανθρώπων τους.

Ακολουθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ από το BBC με το χρονικό του βομβαρδισμού της Χιροσίμα.

https://www.dailymotion.com/video/xtetqq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου