Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 











Αν κάποιος παρατηρητικός αλλοδαπός έρθει να περιηγηθεί στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει μια μεγάλη αντίφαση σε οτι αφορά τους σύγχρονους  Έλληνες. Από τη μια αισθάνονται περήφανοι για την Ιστορία και τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι πρόγονοι τους και από την άλλη κατακρεουργούν τη γλώσσα τους με το να χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα τα γελοία greeklish αλλά και αγγλικούς όρους και λέξεις μέσα στην ομιλία και το γραπτό τους λόγο. Αντί να είναι περήφανοι που ομιλούν και γράφουν μια πανάρχαια και σπάνιας τελειότητας γλώσσα, την παραγκωνίζουν και προσπαθούν, συνειδητά ή ασυνείδητα να την εξαφανίσουν από τη δημόσια θέα. Φαίνεται οτι διακατέχονται από ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας για τη γλώσσα τους και γι' αυτό φροντίζουν από πολλή μικρή ηλικία να μάθουν άπταιστα ξένες γλώσσες, κυρίως αγγλικά, παραμελώντας τη σωστή εκμμάθηση και χρήση της μητρικής τους γλώσσας, σαν να ντρέπονται για αυτό το υπέρτατο κληροδότημα. Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι να υπάρχει αδυναμία εκφρασης αφού γίνεται πλέον ορατό οτι μιλούν συχνά  τα Ελληνικά σαν να κάνουν μετάφραση από τα Αγγλικά! Είναι επίσης παραδεκτό οτι υπάρχει άγνοια βασικών εννοιών κοινών ελληνικών λέξεων. 

Αν τα παραπάνω φαίνονται σε κάποιον ακραία δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά γύρω του. Στις επιγραφές των καταστημάτων. Στις διαφημίσεις που απευθύνονται σε ελληνικό αγοραστικό κοινό. Στις επωνυμίες των ...ελληνικών εφημερίδων ( real news, Kontra, Political, Karfitsa, Sport day, Sport time κλπ) των ραδιοφωνικών σταθμών. Τις ονομασίες των διάφορων συνεδρίων, εκδηλώσεων, επετείων. Να προσέξει την γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και οι διάφοροι τηλεπαρουσιαστές εκπομπών μεγάλης τηλεθέασης.

Τέλος θα αναφέρω το πιο τρανταχτό και ντροπιαστικό παράδειγμα. Τις ομιλίες των εκάστοτε ελλήνων (το έψιλον με μικρό γράμμα για την περίπτωση) πρωθυπουργών σε διεθνείς συναντήσεις. Κανείς από αυτούς τους κυρίους δεν χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα αλλά ως επί των πλείστων την αγγλική. Καμμμιά φορά με τραγελαφικό αποτέλεσμα , όπως στην περίπτωση Τσίπρα. Φυσικά δεν συμβαίνει το ίδιο σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων ηγετών οι οποίοι χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, οχι γιατί δεν γνωρίζουν αγγλικά αλλά για να αναδείξουν εμμέσως την προσήλωση και την πίστη στη πατρίδα τους,ειδικά όταν αυτή η ομιλία μεταδίδεται από τηλεοπτικά κανάλια παγκόσμιας εμβέλειας.

Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσατε το κείμενο μέχρι σε αυτό το σημείο θα έχετε αναρωτηθεί ποια η σχέση του τίτλου με τα παραπάνω. Η απάντηση έρχεται αμέσως από κάτω στον σύνδεσμο που αναρτώ και έγινε η αφορμή να γράψω όσα έγραψα. Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι στα αγγλικά το οποίο δεν είναι πρόβλημα αφού η αγγλική τείνει να γίνει η μητρική μας γλώσσα. 

Παραθέτω ένα μικρό βιογραφικό του κυρίου που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο.

Ο Νιλ ντεΓκρας Ταϊσόν (αγγλικάNeil deGrasse Tyson, γέννηση: 5 Οκτωβρίου, 1958) είναι Αμερικανός αστροφυσικόςκοσμολόγοςσυγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Είναι διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν που βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Από το 2006 είναι ο παρουσιαστής του επιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος NOVA scienceNOW στο μη-κερδοσκοπικό αμερικανικό κανάλι PBS και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση. Στις 5 Αυγούστου 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Τάισον θα παρουσιάσει την εκπομπή ντοκιμαντέρ σχετικά με το διάστημα, που αποτελεί συνέχεια της κλασικής εκπομπής Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σέιγκαν, με το όνομα Cosmos: A Spacetime Odyssey. (πηγή: Wikipedia)

https://youtu.be/m4CwyGK_NhI


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΤΕΧΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΕΙΛΗ;






 





Στις 1/6/2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακρομάτος έστειλε εξώδικο στον κ. Χαρδαλιά με το οποίο ζητούσε να αποστείλει εντός 3 ημερών τις μελέτες που επικαλούνταν και οι οποίες υποστήριζαν οτι η μουσική αποτελεί μέσο υπερμετάδοσης του ιού.
Εχουν περάσει από τότε 14 ημέρες και ουδέν αναφέρθηκε για την κατάληξη αυτής της ενέργειας.
Τελικά υπήρξε δημοσιοποίηση αυτών των μελετών;
Αν δεν υπήρξε, τι έπραξε η Ομοσπονδία;

Ο σκοπός του εξώδικου ήταν μόνο να πιεστεί ο κ. Χαρδαλιάς και τελικά να αίρει την απαγορεύση στις 12/6;

Προφανώς δεν θα μάθουμε αν υπάρχει έρευνα που θεωρεί την μουσική, μέσο υπερμετάδοσης του ιού.
Δεν θα μάθουμε ποτέ αν η Τέχνη αποτελεί Δημόσια Απειλή, απορία που αποτελεί και τον τίτλο του άρθρου.
Αλλά ποιος νοιάζεται; Τα τραπεζάκια έξω... και όλα καλά.

Στη χώρα του "'οτι είπαμε νερό και αλάτι" το να επιμένεις είναι αρκετά ως πολύ επικίνδυνο.

Πρόταση για ένα καλό βιβλίο ένεκα καλοκαιριού και παραλίας.

Ο επίμονος κηπουρός του Τζον Λε Καρέ.

Για αυτούς που έχουν τσακωθεί με τα βιβλία υπάρχει και η ομώνυμη ταινία να παρακολουθήσουν.